Sperzieboontjes zaaien in de moestuin
Sperzieboontjes zijn oorspronkelijk afkomstig uit warme Zuid- Amerikaanse landen. Het zijn makkelijk te kweken groenten en ze geven veel vruchten. Een topper uit de moestuin en een geschenk in de keuken! Chef-kok Dominique Vreven geeft je zijn beste tips voor sperzieboontjes in de tuin.
Wist-je-dat?
Sperzieboontjes zijn eigenlijk peultjes die in hun onrijpe fase geoogst worden. Als je ze niet plukt, verdikken en verdrogen de peultjes terwijl hun zaadjes (de bonen) opzwellen. Deze zetmeelbommetjes zijn dan enkel nog genietbaar na lang koken. Sperzieboontjes zijn heel smakelijke groenten omdat ze in verse toestand veel suikers en smaakstoffen van champignons en bloemen bevatten.
Sperzieboontjes zaaien: zo begin je eraan
Zaaiperiode: Ten vroegste half mei en ten laatste eind juli voor een goede oogst. Voorkweken in de serre vanaf half april om begin juni buiten uit te planten
Plantafstand: Houd er rekening mee dat je de planten niet te dicht tegen elkaar zaait. De struikjes moeten ruim van elkaar gezet worden zodat de wind er vlotjes kan door waaien. Zaai bijvoorbeeld telkens 3 boontjes om de 20 à 25 cm, afhankelijk van de soort met minstens 50 cm tussen de rijen in.
Omdat sperzieboontjes afkomstig zijn van een Zuid- Amerikaanse klimplant kunnen sommige soorten wel eens de neiging vertonen van wel een half metertje lang de hoogte in te schieten. Daarom doe je er goed aan van de planten tijdens de groei regelmatig op te hogen. Dit om te voorkomen dat het bovenste gedeelte van de planten plat komt te liggen op de onderste gedeelten en er daardoor bij vochtige omstandigheden dikwijls schimmels worden veroorzaakt. Sommige tuiniers voorzien hun boontjes daarom van een klimrekje van 50 cm hoog.
Standplaats: Sperzieboontjes houden van warmte en droogte. Voorzie daarom een extra zonnig en luchtig plekje in je moestuin voor deze ‘exoten’.
Oogsten: ’s Morgens oogsten en ’s middags opeten is een exclusief voorrecht van de moestuinier! Oogsten doe je van half juli tot eind augustus, afhankelijk van je zaaimoment. Oogst de boontjes minstens enkele keren per week om te voorkomen dat ze te groot en te taai worden. Regelmatige pluk stimuleert de aanmaak van jonge nieuwe boontjes aan de struiken.
Veel moestuiniers krijgen tijdens de pluk van de boontjes last van een jeukende onderarm waarop zich volop rode stipjes beginnen te ontwikkelen. Deze contactallergie is enkel te voorkomen door lange mouwen te ragen tijdens het oogsten. Gelukkig verdwijnt het verschijnsel opnieuw na enkele uurtjes.
Bewaar de bonen in de kelder, op een frisse donkere plaats of eet ze gewoon meteen op. Niet in de koelkast, want dan verliezen ze hun smaak. Heb je bonen in overvloed? Maak gebruik van je diepvries, deel ze uit aan vrienden of zet ze in een weckpot op olie.
Soorten sperzieboontjes
Tot enkele jaren geleden hadden veel sperzieboontjes taaie draadjes die je boon per boon diende te verwijderen tijdens het schoonmaken ervan. Dit euvel werd verholpen door selectie en hierdoor hebben de meeste zaadhuizen dit afgeschreven zodat je vandaag de dag meestal boontjes vindt zonder draadjes. Toch kan bij sommige oudere variëteiten dit onhebbelijkheidje nog weleens voorkomen.
Van struikboontjes vind je een vrij groot assortiment in de zaadhandel. De groene, gele en paarse boontjes zijn naargelang de variëteit groter of breder. Er bestaan zelfs gele en groene paars gespikkelde exemplaren. Keuze genoeg.
Naaldboontjes zijn zeer snelle groeiers met een hoge productiegraad van heel fijne en lange boontjes die een dagelijkse pluk vragen. Als ze te lang aan de struikjes hangen worden ze heel snel taaier en vezeliger. Je hebt ze in geel, groene en paarse versie.
Rode struikboontjes behoren tot onze lievelingen. Het zijn sterke plantjes met een bescheidenere opbrengst. De boontjes hebben een schitterende kleur en blijven aangenaam in de mond ondanks hun dikker volume. Ze bezitten een sublieme smaak en consistentie. Een aanrader!
Italiaanse romano boontjes zijn fijne kleine boontjes die je in hun geheel kan bereiden in geel, groen en paars.
In de keuken
Ook in de keuken zijn sperzieboontjes een echte voltreffer. De boontjes zijn heerlijk in een frisse salade met gerookte zalm. Wil jij deze lekkere salade thuis klaarmaken? Ontdek hier het recept.