Strelitzia | Kamerplant van de maand
Bird of paradise, Paradijsvogelplant, Vogelkopbloem, Strelitzia. Alle namen voor deze waanzinnige plant klinken even exotisch. Met de Strelitzia tover je iedere ruimte om tot een kleurrijk paradijs. Maak kennis met deze bijzondere kamerplant.
Strelitzia is een opvallende verschijning met een tropische uitstraling die haar bijnamen als paradijsvogelbloem of vogelkopbloem eer aandoet. De plant bloeit vrij laat in het seizoen omdat de grote bloemen wat langer tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen. September is dus de ideale maand om deze laatbloeier aan te schaffen.
Kleuren en vormen
Er zijn verschillende soorten Strelitzia, maar je kunt ze allemaal herkennen aan de recht opstaande stengels met stevige bladeren. De smalle, langwerpige bladeren lijken een grijze wassing te hebben. Kenmerkend zijn ook de bijzondere bloemen. Alsof er felgekleurde vogels of vlinders met oranje en paarse vleugels tot rust komen in jouw kamerplant.
Herkomst
In Zuid-Afrika, waar Strelitzia oorspronkelijk vandaan komt, wordt de plant door vogels bestoven omdat die gemakkelijk op de stevige bloemen kunnen landen. De plant hoort bij de familie van de Strelitziaceae waarin vier soorten voorkomen, waarvan Strelitzia reginae de bekendste is. De plant is vernoemd naar de vrouw van de Engelse koning George III, Charlotte van Mecklenburg-Strelitz die veel van planten hield. De tweede naam reginae betekent ‘van de koningin’. Aan het begin van de achttiende eeuw is de kamerplant van Zuid-Afrika naar Europa gekomen.
Hoe verzorg je deze kamerplant?
- Strelitzia is een echte zonaanbidder: volle zon zal de bloei bevorderen.
- Als de plant bruine bladpunten krijgt, kunnen die worden afgeknipt. Oude verdroogde bladeren en bloemen kunnen worden weggehaald.
- Geef Strelitzia vooral in de zomer rijkelijk water en sproei de bladeren regelmatig om aantasting door spint te voorkomen.
- In het groeiseizoen elke twee weken wat plantenvoeding voor bloeiende of orangerieplanten geven.
- In de zomer kan Strelitzia ook het terras of balkon op.
- Om de plant weer in bloei te krijgen is een rustperiode in de winter belangrijk. Wanneer de plant een aantal maanden droger en koeler staat zullen er zich weer nieuwe bloemknoppen ontwikkelen. Hoe ouder de plant, hoe meer bloemen.