Tips om geiten te houden in je tuin

Zoek je wat gezelschap in de tuin? Overweeg dan eens een geit als tuindier. Geiten hebben een vriendelijk uiterlijk, zijn lieve rustige dieren, eten alles, hebben een eigen wil maar zijn handelbaar én je kan ze overal zetten. Een geit geeft ook melk, zodat je zelf eenvoudig geitenkaasjes kan maken. Wat wil je nog meer?

Dit moet je weten over geiten

Geiten eten nagenoeg alles op, dus laat ze niet vrij rondlopen in de moestuin. Ze zijn met elk stukje grond best tevreden. Een pin in de grond, een lang touw en de geit kan uren grazen op een plek die je graag gemaaid ziet. En zeker als je een oude boomstronk of een houten speelconstructie voorziet, want de nieuwsgierige diertjes overzien graag alles. Dat heeft ook te maken met hun instinct als prooidieren: hoe hoger ze staan, hoe sneller ze de vijand zien komen.

Geiten zijn veel-eters, en als ze in groep zijn proberen ze ook alles naar binnen te schrokken. In een geitenhok kan je dus best een voederbak uitrusten met enkel afsluitbare V-vormig schotten. Dan eten ze hun eigen “bord” leeg, maar niet dat van de buur. Vermits geiten van nature voorkomen in warme landen, hebben ze een broertje dood aan vocht en koude. Een goed nachtverblijf met hooi en stro is dus noodzakelijk.

Als je je geiten goed verzorgt, kan je heel wat plezier beleven aan de beestjes. En een gelukkig beestje… dat is een gelukkig baasje!

(lees verder onder de foto’s)

Denk goed na voor je een tuindier aankoopt!

Let erop dat je een gezelschapsdier als een geit steeds weloverwogen aankoopt. “Bezin eer je begint” is misschien een boutade, maar toch een belangrijke tip.

Dieren verzorgen is soms een tijdrovende bezigheid, terwijl het voedsel een aardige hap uit het gezinsbudget kan nemen. Een kostenpost die wel eens vergeten wordt, is die van de dierenarts. Wie écht van zijn dieren houdt, blijft niet bij de pakken zitten als een van zijn tuingenootjes ziek is, maar zoekt deskundige hulp. En ja, dat kost een aardige stuiver die je best van tevoren incalculeert.


Tekst: Dirk Vercammen

%d bloggers liken dit: