Tips voor een bijvriendelijke tuin

Maak je tuin gezellig en aantrekkelijk voor bijen en hij wordt ineens extra aangenaam voor jezelf en je familie. Sterkmakers zijn: meer kleur in borders en bloembakken en een gezonde, grotere opbrengst in je moestuin en fruithoek.

Neen, je tuin hoeft er niet voor op de schop. Kleine ingrepen maken een wereld van verschil. De oppervlakte van je tuin speelt daarbij niet eens zo’n grote rol. Wij geven je tien tips die gaan voor direct resultaat.

1 Gebruik geen bestrijdingsmiddelen!
Contactinsecticiden, zelfs de ecoproducten op basis van pyrethrum, doden ook bijen. Producten die opgenomen worden in de sapstroom krijgen ze via stuifmeel en nectar binnen, worden meegenomen naar hun nest of bijenkast en vergiftigen daar – geconcentreerd tot en met – onder andere hun larven.

2 Creëer jaarrond kleur
Bijen zijn actief van maart tot oktober. Plant dus ook vroegbloeiende bloembollen en herfstbloeiers. Je beleeft er zelf ook extra plezier. Werk eventueel af met helleborussoorten en andere winterbloeiers en je hebt, voor jezelf, het jaarrond een b(l)oeiende tuin.

3 Kies bijvriendelijke planten
Bijvriendelijke planten bevatten veel stuifmeel en nectar. In het Zakboek voor de bijvriendelijke tuin (Lannoo, mei 2019) vind je 90 bijzondere bijenplanten. Geen lijstje bij de hand; bekijk de bloem. Staat ze wagenwijd open en toont ze volop stuifmeeldraden, dan zit je goed.

4 Laat je kruidentuin bloeien
Bijen doen zich graag tegoed aan stuifmeel en nectar van keukenkruiden. Denk aan tijm en salie, maar ook aan bieslook. Laat ze dus in bloei komen. Meenemer voor jou: bloemen van kruidenplanten zijn eetbaar en erg mooi als borddecoratie.

5 Breng smaak in je border
Groenten in de border, het kan en mag. Met bijenbezoek erbij dragen tomaten, pepers en zelfs courgette eens zoveel vruchten. Plant ook eetbare bloemen als Oost-Indische kers, goudsbloem en sterafrikaantjes. Ze zijn mooi en lekker voor jezelf én nuttig voor de bijen.

6 Kleur je gazon bij
Maai wekelijks wat nodig of nuttig is voor je tuin en het spelen van de kinderen. Maai de randjes of het overschot nog slechts eens per maand. Daar beginnen madeliefjes, paardenbloem en ereprijs te groeien; het zorgt voor kleur en trakteert bijen op stuifmeel en nectar.

7 Een groeipauze, vul met bijenvoer
Een perceeltje moestuin waar je dit jaar geen invulling voor hebt of een border die wacht op een make-over? Zaai een bijenmengsel; een mengeling van planten met een hoog stuifmeel- en nectargehalte. Kies een mengsel op kleur, bloeitijdstip en hoogte naar jouw voorkeur. Vaste waarden in zo’n mengsel zijn kosmos, korenbloem, papaver en slaapmutsjes.

8 Denk niet zomaar boom
Een extra boom of struik nodig in de tuin? Beslis een soort die een mooie bloei en groendak voor jezelf combineert met veel stuifmeel en nectar voor de bijen. Met een fruitboom of enkele bessenstruiken krijg je er ineens een mooie oogst bovenop. Bij- en vogelvriendelijk kan ook. Krentenboompjes, sleedoorn en hulst bewijzen het.

9 Bedek alle zwart
Laat een plat dak op je garage of tuinberging niet zwart/zwart. Leg er een extensief groendak overheen. Sedumplantjes, muurpeper en tripmadam, zijn ideale stuifmeelleveranciers en bloeien erg lang. Te ingrijpend? Laat een klimplant tegen en over de garage of berging groeien. Wilde wingerd, klimhortensia en klimop vragen niet eens klimhulp; ze zoeken het zelf hoger op.

10 Bijenhotel op maat
Metselbijen help je met een bijenhotel zo groot als een vogelhuisje. Vul het met holle buisjes in een doormeter van 2 tot 12 mm en hang het in volle zon, beschermd tegen regen. Help ook de zandbijen. Zij graven hun nest in blote grond, liefst op een droog, zonnig plekje. Help hen met een muurtje los gestapelde stenen of houtblokken waar flink wat grond tussenin zit.

 


Tekst: Marc Verachtert

%d bloggers liken dit: