Tips voor een groendak in kleur
Groen op het dak, het blijft een breinbreker voor heel wat mensen. Tijdens of vlak na de bouw of verbouwing van een woning lijkt het een overbodige uitgave en dat op een moment dat elke cent telt. Later wordt het steeds maar opnieuw uitgesteld. Nochtans rijgen de voordelen zich aan elkaar!
DE VOORDELEN VAN EEN GROENDAK
✓ Een groendak beschermt de waterdichtingslaag van je dak tegen uv-straling.
✓ Groen slorpt minder warmte op dan zwart, waardoor jouw groendak weerwerk biedt aan klimaatopwarming en oververhitting van woning en tuin.
✓ Een groendak zorgt voor een vertraagde afvoer van hemelwater.
Traditioneel sedumdak
Een laag sedumtapijt is een traditionele oplossing voor groen op het dak. Bij een sedumdak stellen veel mensen zich vragen over het onderhoud, maar dat is zo goed als overbodig. Onkruid dat er zich toch eens innestelt sterft tijdens een langere droogteperiode, met uitzondering van het onkruid in de schaduwhoeken. Eens per jaar een zachte meststof geven mag, maar moet niet.
Een sedumdak, saai? Het is inderdaad en laag tapijt, maar het pakt wel uit met een grote variatie in kleur en structuur. Het sedumdak bestaat namelijk uit een mix van vaak 7 tot 12 diverse soorten. Elk met andere bloemvorm, bloeitijdstip en bloemkleur. Net die variatie brengt nog een extra voordeel met zich mee: attractiviteit voor biodiversiteit. Er bloeien planten van vroeg tot laat in het jaar. Heel wat insecten komen dus langs om stuifmeel of nectar uit de bloemen te puren en maken zelfs een nestje tussen het groen.
Liever meer kleur en geur?
Vind je ondanks dit alles een sedumtapijt te saai, kijk dan naar andere groenoplossingen. Met een substraatlaag van 15 tot 20 cm dik kan je bijvoorbeeld kiezen voor een mediterrane plantenweide, of zoals veel daktuinspecialsiten het ook noemen: een lavendelweide. Lavendel, tijm, marjolein, salie,… vinden hier een groeiplaats die hen op het lijf geschreven is: warm, drainerend en af en toe een flinke geut (hemel)water.
Op diezelfde dikte kan je ook gaan voor prairieplanten. Denk aan een combinatie van onder andere rode zonnehoed (Echinacea), prachtklokje (Gaura) tot de hoge kaardenbol (Dipsacus).
Heb je het liever nog natuurlijker, ga dan op een substraatdikte van 20 tot 25 cm voor een weidedak, een combinatie van sterke kruidachtige en dus ook bloeiende, vaak zelfs geurende planten. Het kunnen en mogen natuurlijk ook heuse vaste planten zijn, waardoor je ineens een bordertuin op niveau creëert.
Met deze laatste vegetatietypes heb je wel iets meer werk dan bij een sedumdak. Ze moeten namelijk eens per jaar gemaaid worden, best in het voorjaar.
Tekst: Marc Verachtert