© pixabay

Tips voor mooie winterwandelingen

Niets zo heerlijk als een wandeling tijdens de koude wintermaanden. Wandelschoenen aan en even een frisse neus halen. Geen idee waar naartoe? Wij maakten een lijstje met onze favoriete natuurgebieden in Vlaanderen.

Zwalmvallei

Zwalmvallei wandeling winter locatie wandelgebied natuurgebied natuur groen
© natuurpunt.be

De Zwalmvallei situeert zich in de ruimere regio van ‘de bossen van de Vlaamse Ardennen’. Op een oud mijnwerkerspad wandel je op het oude spoorwegtracé langs rivier de Zwalm en de valleiflanken. Ondertussen geniet je van de gevarieerde fauna en flora van de Vlaamse Ardennen. Centraal in het gebied ligt de Boembekemolen, een cultuurhistorisch erg waardevolle erfenis. Je kan er uitrusten op het mooie terras met een drankje.

Locaties: Vossenhol – Kloosterbos – Steenbergse Bossen – Boterhoek – Jansveld – Jan De Lichte – Bruul
Meer info: www.natuurpunt.be.

Zoniënwoud

Zoniënwoud wandeling winter locatie wandelgebied natuurgebied natuur groen
© zoniënwoud.be

Het Zoniënwoud is één van de oudste en grootste bossen in België. Het gebied is maar liefst 4.421 hectare groot, bezit bomen die meer dan 200 jaar tellen en is een thuis voor vele dieren. Het uitgestrekte woud bevindt zich op slechts 10 kilometer van de Grote Markt in Brussel.

Locaties: Hoeilaart – Tervuren – Overijse
Meer info: www.zoniënwoud.be

Nationaal Park Hoge Kempen

Nationaal Park Hoge Kempen Limburg wandeling winter locatie wandelgebied natuurgebied natuur groen
© visitlimburg.be

Ben je klaar voor meer dan 220 km wandelplezier? Maar liefst 51 lusvormige wandelingen van 3 km tot 14 km leiden je langs de mooiste plekjes in en rond het Nationaal Park Hoge Kempen. Met een hoogte tussen 50 en 100 meter is het park het hoogste deel van de Kempen.

Locaties: Maasmechelen – Genk – Zutendaal – As – Lanaken
Meer info: www.nationaalparkhogekempen.be

Het Zwin

Het Zwin Knokke Heist Kust Nederland België Noordzeewandeling winter locatie wandelgebied natuurgebied natuur groen
© zwin.be

Het Zwin is één van de bekendste natuurgebieden van Vlaanderen. De vlakte strekt zich grensoverschrijdend uit over Vlaanderen en Nederland. Het gebied is ingesloten door duinen. Via een geul, de Zwingeul, staat het in verbinding met de zee. Bij elke vloed komt een grote hoeveelheid water uit de Noordzee het natuurgebied binnengestroomd. Dat geeft Het Zwin een uniek karakter.

Locatie: Knokke-Heist
Meer info: www.zwin.be

Kalmthoutse Heide

wandeling winter locatie wandelgebied natuurgebied natuur groen Kalmthoutse Heide
© natuurenbos.be

De Kalmthoutse Heide is één van de oudste en grootste natuurreservaten van Vlaanderen. De afgelopen jaren ontwikkelde het gebied zich tot de publiekslieveling onder de wandelaars. Je spot er zeldzame dier- en plantensoorten. Trek je wandelschoenen aan en laat je verrassen door dit Kempens pareltje.

Locatie: Kalmthout
Meer info: www.natuurenbos.be

 

De redactie wenst je veel winter- en wandelplezier!

>> www.natuurenbos.be
>> www.natuurpunt.be

%d bloggers liken dit: