Verse groenten uit de eigen moestuin

Zomer in je moestuin: zaaien en oogsten

Het is zomer in de moestuin. De laatste gewassen van de eerste zaai- en plantronde worden geoogst en ook het zaaien en planten van koudegevoelige planten begint letterlijk en figuurlijk zijn vruchten af te werpen. Ontdek hier de gewassen die je nu kan telen en oogsten in de moestuin.

Tomaat, komkommer, courgette,… ook deze kunnen we nu gaan oogsten. Al komen er in deze periode ook teelten aan hun einde en krijgen we lege plekken in onze moestuin. Het is dus hoog tijd om deze op te vullen met nieuwe lekkere groenten waar we tot het einde van het jaar kunnen van genieten!

Bladgewassen

Erwten, peulen, tuinbonen, spinazie, rucola, kroppen sla, de eerste aardappelen, uien,… noem maar op. Deze gewassen kunnen al geoogst worden en plaats maken voor nieuwe teelten in de moestuin. Door de warmte en de droogte zouden radijsjes, spinazie en rucola toch maar ‘schieten’ en in bloei komen. Al hoeft dat ook geen ramp te zijn. De bloemen van de rucola zijn mooi en eetbaar en de radijsjes vormen zaadhulzen die pittig en sappig zijn. Of je laat ze gewoon doen en oogst later het zaad om volgend jaar te gebruiken.

Moest je dit niet van plan zijn, dan is het een mooi moment om andere bladgewassen bij te zaaien. Radicchio, warmoes, Nieuw-Zeelandse spinazie of andijvie bijvoorbeeld doen het steeds goed. Maar ook nieuwe kroppen sla kun je nu plaatsen. Toch te weinig plek in je moestuin? Niet getreurd. Bladgewassen kunnen ook perfect in de plaats van de eerste vroege aardappelen komen. Dus laat je maar volledig gaan.

Wortelgewassen

Nu de uitjes stilaan geoogst worden, is het tijd om de wortelgewassen een extra duwtje in de rug te geven. Op deze plek in de moestuin kan je nu terecht met je knolvenkels, pastinaak, knolselder of rode biet. Ook gewone worteltjes kan je nu nog zaaien. Kies voor verschillende kleuren zodat je later op het jaar een bonte mengeling hebt om traag te roosteren in de oven.

Peulgewassen

Dat is soms al wat lastiger. Was je er op tijd bij met de erwtjes dit jaar? Dan zullen ze ook op tijd geoogst kunnen worden. Met ‘op tijd’ bedoelen we voor half juli. Dat is zowat het laatste moment dat ook de volgende bonen erin kunnen. Varieer hier voldoende. Je kan gaan voor de gewone prinsessenbonen, maar ook voor edamameboontjes of borlottobonen.

Ben je er nog niet uit of je voor stambonen of stokbonen gaat? Dan opteer je best voor stambonen. Deze bonen worden tot 2 meter hoog en geven een grotere opbrengst per vierkante meter. Bovendien hoef je je niet constant te bukken om te oogsten en hangen de bonen niet vol modder na een fikse regenbui.

Koolgewassen

Heb je al een bloemkool of broccoli kunnen oogsten? Ideaal, want dan is er meteen veel plek vrij. Het is nu een goed moment om boerenkool en Chinese kool voor te zaaien. Telkens je dan een bloemkool of broccoli oogst, zet je een jong plantje in de plaats.

Geen zin om voor te zaaien? Geen probleem, zaai ter plekke koolrabi en geniet snel van deze prachtige groente. Ook cîme di rapa doet het goed op het bedje van de kolen. Al moet je wel opletten dat deze niet te snel doorschiet.

Vruchtgewassen

De tijden van de courgettes, tomaten, aubergines, paprika’s en pepers zijn aangebroken. Langzaam maar zeker kun je deze beginnen oogsten. Het heeft weinig tot geen zin om nu nog zaadjes voor te zaaien. Behalve dan van de courgette. Zaai nu nog snel enkele courgettes voor en geniet tot laat in het najaar van deze groenten. Of geraak ze echt volledig beu gegeten, dat kan natuurlijk ook.

Wat met de droogte?

De droogte laat zich meer dan ooit voelen en dat voelen je gewassen ook. Als het te lang te droog is, hebben ze de neiging om te gaan schieten of te verdorren. En dan is alle moeite vaak voor niets geweest.

Houd de grond dus best goed vochtig. Dat doe je door veel water te geven in één gietbeurt. Je geeft beter elke week 20 liter water per vierkante meter dan elke dag van de week 3 liter. Zo maak je je planten minder lui en gaan ze diepere wortels aanmaken. Dit zorgt voor extra gezonde planten én extra smaak.

Probeer om geen drinkbaar water te geven. Investeer in een waterreservoir en vang regenwater op als je daar de mogelijkheid voor hebt. Kies bijvoorbeeld voor de handige regenton van Elho mét een plantenbak aan de bovenzijde. Zo kan je de regenton opfleuren met planten en bloemen. Extra leuk!

Last but not least: schoffel je onkruid weg. Deze gaan met zon en vocht voor je planten lopen. Bovendien zorgt een rulle grond er ook voor dat het water minder snel verdampt. Win-win situatie!

%d bloggers liken dit: