To do in de herfst: braamstruiken planten
Wat zou er door het hoofd van onze grootouders gaan als ze vandaag een bezoekje aan onze tuinen zouden brengen? Ze zouden zeer zeker verbaasd zijn dat de braamstruiken die zij altijd bestreden hebben, nu in rijen worden aangeplant. En bovendien produceren ze dan ook nog veel grotere vruchten dan degene die zij in de heggen langs de wegen bijeensprokkelden.
Waar komen bramen vandaan?
Deze smakelijke vruchten zijn zo sappig dat ze altijd sporen achterlaten op je vingers, in je mondhoeken of op je kleding. Braamstruiken zijn een fraaie aanwinst in de tuin.
Logan, een Californische keurmeester, slaagde erin twee braamvariëteiten te kruisen en een doornloze plant te kweken met bijzonder vlezige, langwerpige vruchten met prachtige, roodachtig zwarte kleur. In feite was de vaderplant geen braam, maar een frambozenstruik die in de nabijheid was geplant. Het stuifmeel had de braambloem bevrucht en die leverde op haar beurt het zaad voor de nieuwe plant. De ‘Loganbes’ was geboren.
Tegenwoordig zijn er tal van meestal Amerikaanse verbeterde bramen. Hoewel ze afkomstig zijn van het westen van de Verenigde Staten dat een zacht klimaat kent, gedijen de struiken hier probleemloos. Soms lopen de stelen vorstschade op, maar de voet is bestand tegen temperaturen tot -25 °C.
Tegen een muur of langs horizontaal gespannen draden
Een braam die in het najaar wordt geplant, kan uitgroeien tot een struik met over de grond kruipende stengels. De plant kan zich in geen tijd aanzienlijk uitbreiden omdat de stengels verder blijven uitlopen tot op plaatsen waar je ze helemaal niet verwacht. De beste manier om deze planten in toom te houden is de stengels op te binden tegen een muur of schutting.
Je kan ook meerdere braamstruiken op een rij achter elkaar planten om zo een fruithaag te creëren. Dat is een origineel idee om moes- en siertuin van elkaar te scheiden. Zoals bij wijnstokken en frambozen moet je ook in dit geval ijzerdraden spannen, horizontaal en op een afstand van ongeveer dertig centimeter van elkaar. De onderste draad moet zich 90 cm boven de grond bevinden, de hoogste 1,80 m. De afstand tussen twee planten moet minimaal 2,50 m bedragen om de stengels waaiervormig te kunnen opbinden. Sommige krachtig groeiende soorten zoals ‘Himalayan Giant’ vereisen een tussenruimte van 4 m. Een uitstekend ras voor onze streken is ‘Thornless Evergreen’, een doornloze variëteit met groen blijvende bladeren. Deze struik is bijzonder goed bestand tegen vorst en elke plant kan meerdere kilo’s bramen opleveren.
>>> Bestel Fence herfst voor meer tuintips!
Nu met GRATIS VERZENDING!