To do in de moestuin: peterselie zaaien

Om al vanaf mei in de moestuin verse peterselie te kunnen oogsten, kan je deze bron van vitamines nu zaaien op een warme plek, bijvoorbeeld in de serre of op de vensterbank. Tuinman Luc Noël geeft tips voor een geslaagde oogst!

Peterselie zaaien? Dit is de truc voor een goede oogst!

Peterselie zaaien loopt helaas vaak af met een sisser. De zaden kiemen moeilijk omdat ze beschermd zijn door een dik vlies dat voorkomt dat ze snel nat worden. Gelukkig kan je met een trucje wél een snelle en homogene ontkieming in de hand werken!

Zo werkt het:

🌿 Plaats de zaden in een schaal en wrijf er krachtig met een stukje schuurpapier over. Laat ze nadien vierentwintig uur weken in lauw water. Door de krassen die je met het schuurpapier in het vlies hebt gemaakt, gaan de zaden zwellen.

🌿 Vervolgens zaai je de peterselie binnenshuis op een warme plek. De zaadjes zullen dan heel snel kiemen onder een vel krantenpapier dat de vochtigheid vasthoudt.

🌿 De zaadkiemen moeten voldoende licht krijgen om niet hoog op te schieten. Van zodra ze groter zijn dan twee centimeter, plaats je de zaaischaal in een frissere, maar lichte ruimte.

🌿 In april kan je de peterselieplantjes geleidelijk aan de buitentemperaturen laten wennen. Om hiermee te beginnen zet je de schaal een uurtje buiten en nadien elke dag een beetje langer. Je zal de peterselie dan uiteindelijk in de volle grond kunnen uitplanten terwijl je andere groenten in de moestuin dan pas zal kunnen zaaien.

Succes!

Meer tips vind je in elke editie van Fence!

» Bestel Fence Tuinmagazine!

%d bloggers liken dit: