To do in juli en augustus
Vakantie! Dat is het eerste waar we aan denken tijdens deze periode. Maar jammer genoeg gaat onkruid niet op vakantie. En een periode van hitte en droogte kan ook voor verrassingen zorgen in de tuin als we niet de juiste voorzorgsmaatregelen hebben genomen. Dus, spreek af met bekenden wanneer je voor langere tijd van huis bent, zodat zij kunnen ingrijpen wanneer nodig. Of, een goed alternatief, hou vakantie in eigen tuin. Er valt veel te genieten en als je toevallig je vingers voelt jeuken is er nog genoeg te doen ook.
- Deze maanden is water geven de eerste bekommernis van de tuinier. Daarvoor bestaan meerdere gesofisticeerde methodes, maar de vertrouwde gieter blijft nog steeds waardevol voor plaatselijk gebruik. Ook het mulchen van borders kan helpen de waterhuishouding op peil te houden. Tevens onderdrukt mulching de ontwikkeling van onkruiden. Zeker het overwegen waard dus want echt arbeidsbesparend. Leg de mulchlaag dik genoeg: 5 tot 7,5 cm is de richtlijn.
- Nu kan je herfstbloeiende bollen als Colchicum planten. Let er wel op dat deze planten giftig zijn, dus beter niet gebruiken in tuinen waar kleine kinderen onbewaakt spelen.
- Snijd Delphinium en geraniums terug na de eerste bloei. Geef hen dan extra voeding en je hebt veel kans dat er een tweede bloei ontwikkelt.
- Wandel regelmatig langs je border en geniet van de bloei. Verwijder bij deze gelegenheid uitgebloeide bloemen, het zogenaamde dead-heading, om de bloeiperiode te verlengen.
- Maak stekken van pot- en terrasplanten zodat je zeker bent van materiaal voor volgend jaar.
- De meeste overlevende onkruiden worden best in de zomer aangepakt. Je kan ze verwijderen door mechanisch wieden, maar voor grotere oppervlakten kan het gebruik van een herbicide handiger zijn. Zorg ervoor dat het veilig is, ook voor dieren, en verzeker je ervan dat het middel toegelaten is!
- Inspecteer regelmatig je planten op aantasting door insecten en schimmels. Grijp in waar nodig, maar onthoud ook dat een enkel bladluisje de plant minder schade doet dan een verkeerd gekozen insecticide.
- Snoei juni-bloeiers als Philadelphus en Weigela terug na de bloei. Indien nodig kan je nu ook bladverliezende Magnolia snoeien.
- Maak stekken van struiken als Choisya, Hydrangea en Philadelphus. Deze wortelen gemakkelijk in een pot met een plastic zak erover. Magnolia stekt moeilijk, maar, kan je wel afleggen. Van Clematis neem je tussenknoop-stekken.
- Verwijder onderstammen van rozen, zo dicht mogelijk tegen de plant aan. Afscheuren (indien mogelijk) is beter dan afsnijden.
- In augustus kan je Wisteria snoeien, na de bloei. Dat geldt ook voor liaanrozen die uitgebloeid zijn.
- Indien nodig kan je de hagen nu nog even bijknippen. Ze gaan niet veel meer groeien en staan er dan netjes bij voor de komende herfst en winter.