[To Do] Novemberklussen in de siertuin

De winter is nu echt op komst. In sommige delen van ons land is het helemaal niet uitzonderlijk dat het al eens flink sneeuwt. Elders hebben wind en regen vrij spel. Hoog tijd om ook de planten voor te bereiden op moeilijke tijden. Maar tevens de periode waarin heel wat ‘grotere’ werken uitgevoerd kunnen worden.

  • Verwijder plantensteunen die toch geen zin meer hebben in de bloemenborder. Een winterse border met lelijke plantensteunen die schots en scheef zakken door de weersinvloeden wil je niet elke dag zien.
  • Als het weer echt niet te doen is, kan je nog altijd met de tuin bezig zijn. Bestel nu je zaden en zomerbollen. Neem al die tijdschriften bij je luie zetel en lees de artikels waar je tijdens drukke maanden niet aan toe bent gekomen.
  • Deze periode van het jaar is ideaal om nieuwe borders te maken. Doe dit in vorstvrije periodes en wanneer de grond niet verzadigd is door water.
  • Vanaf half november komen er meer en meer houtige planten op “naakte wortel” beschikbaar in de kwekerijen. Die zijn relatief goedkoper dan containerplanten en zeker even goed, op voorwaarde dat je ze direct plant en zeker niet laat uitdrogen. Als je ze niet onmiddellijk definitief kan uitplanten, kan je ze best even inlegeren. Graaf een greppel en leg de wortels van de plant hierin (mag schuin zijn); dek af met grond.
  • Hou er rekening mee dat in deze periode van het jaar regelmatig sterke wind voorkomt. Bescherm dus je nieuw aangeplante bomen hiertegen met een boompaal of tijdelijk windscherm bijvoorbeeld.
  • In deze periode kan je ook prima jonge bomen en struiken verplanten. Probeer om ze uit te halen met een goede kluit, dus met zo min mogelijk beschadiging van de wortels. Oudere bomen en struiken laat je dus best met rust, want de kluit wordt gewis beschadigd zonder de inzet van bijzondere machines.
  • Wanneer de bomen hun bladeren hebben verloren, breekt de tijd aan om de nodige vorm- en verjongingssnoei uit te voeren. Maar doe dit niet bij Prunus (gevaar voor loodglans) en pas ook op met soorten die al heel snel terug beginnen met hun sapstroom. Zo snoei je esdoorns beter niet na Kerstmis want het gevaar voor “bloeden” wordt dan echt te groot. Ook vorstgevoelige soorten laat je beter met rust want de snoeiwonden zouden nu net te veel worden voor deze planten. Het zijn immers plekken waar de vorst nog meer vrij spel krijgt. Wacht met wintergroene planten beter tot de lente.
  • Onthoud goed dat een weggesnoeide tak niet meer terug kan geplakt worden! Met andere woorden, neem je tijd voor het snoeien en bekijk na wegsnoeien van een tak steeds even de boom of struik van een afstandje alvorens een volgende grote ingreep te doen.