#ToDo in maart in de siertuin (2)

Vele zomer- of laatbloeiende struiken kan je  nu snoeien. Denk aan Buddleija davidii, Hydrangea paniculata en andere. Vroeg bloeiende struiken snoei je pas terug na de bloei!

Gevoelige wintergroene struiken als Choisya snoei je pas in april, na de kans op strenge vorst. Goed winterharde soorten, zoals Prunus laurocerasus, kan je nu al wel snoeien.

Bind klimmers en leistrui ken nu aan om ze te beschermen tegen windschade. Profiteer ervan om de klimmers ook nu te snoeien.

Controleer boompalen en de bindingen hieraan. Maak losser indien ze dreigen in te groeien in de boom of verwijder volledig als de stammen dik genoeg zijn geworden.

In de lentemaanden kunnen infecties en plagen zich snel verspreiden. Controleer dus regelmatig, informeer je (bijvoorbeeld via websites) en grijp op tijd in.

Snoei Clematis die in de late zomer en vroege herfst bloeien nu terug tot 30 cm, net boven een sterk paar knoppen. Geef daarna voeding en een mulchlaag. Als je dit niet doet dan krijg je klimmers die onderaan kaal zijn en enkel aan de top een groep bloemen draagt en dat is meestal te hoog om echt van te genieten.

Knip Cornus die gekweekt wordt om de mooie winterse takkleuren nu fors terug, tot op een tiental cm boven de grond. Zo worden er veel nieuwe scheuten gevormd, die zorgen voor de prachtige wintertakken.

Snoei winterjasmijn, Jasminum nudiflorum, na de bloei en bind aan indien nodig. Snoei takken die buiten het frame komen terug tot op een knop. Zo blijft de plant netjes op de voorziene plaats en wordt de bloei voor het volgende jaar gestimuleerd.

%d bloggers liken dit: