Siertuin

#ToDo in juni in de siertuin

Deze maand zie je de tuin als het ware exploderen in zijn groei. Warmte, licht en op tijd en stond een regenbui zorgen ervoor dat overal groen opschiet, ook groen dat je liever niet wil zien.

  • Als je het nog niet deed, is het nu de hoogste tijd om zaailingen en perkplanten uit te planten. Zorg ervoor dat ze goed worden ingewaterd en hou vochtig bij droog weer.
  • Lege plekken in de borders vul je nu best met eenjarige perkplanten. Het is ook nog niet te laat om ter plekke late winterharde eenjarigen te zaaien, zoals Calendula, Godetia en Clarkia.
  • Zaai vaste planten zoals Alcea, Delphinium en Lupinus direct na het rijpen van de zaden (te zien bij het openspringen van de zaaddozen). Je kan dit direct in volle grond doen of je zaait in potjes die je overwintert in een koude bak of aan de voet van een beschutte muur.
  • Dun uitgezaaide eenjarigen uit. Doe dit best in twee of drie keer, om de veertien dagen. Uiteindelijk moeten ze 10-20 cm uit elkaar staan (20 cm voor grote en breed uitgroeiende planten en 10 cm voor kleinere types).
  • Oogst Helleborus-zaden direct na rijping  (controleer dit door op de zaaddoos te nijpen; als die opensplijt en de zaden lost is het moment daar). Zaai onmiddellijk vers uit en hou er rekening mee dat ze een koudeperiode nodig hebben om te gaan kiemen. In ons klimaat betekent dit soms al dat ze kiemen na een eerste nachtvorstperiode, dus nog voor de winter begint. Bescherm dan de zaailingen in situ tegen koude en wind, bijvoorbeeld door er droge varensbladeren of dergelijke tussen te leggen in de winter. Let op: zaailingen in te kleine (9 cm) potjes zullen de winter buiten zonder bescherming vaak niet overleven door bevriezing van de wortels! Je kan natuurlijk altijd zaaien in zaaibakjes die je vorstvrij overwintert. Onthoud dat de zaailingen zullen verschillen van de ouders.
%d bloggers liken dit: