[ToDo] Klussen in december

De laatste maand van het jaar valt er nog wel degelijk wat op te knappen in je uitgebloeide tuin.


❯❯❯ In december kunnen we veel sierheesters knippen: Cornus, Sambucus, Ribes, Forsythia, Lonicera, Philadelphia, Rosa, Salix….. 20-30 cm van de jonge twijgen van dit jaar zijn verzonken in de lichte grond van een kleine kwekerij, beschermd tegen de felle zon en de heersende wind.

❯❯❯ “Een plaats voor alles en alles op zijn plaats”. De winterperiode biedt ons de mogelijkheid om het tuinhuis(je) volledig op te ruimen. Potten, gereedschappen, kleine accessoires, etiketten,… het is tijd om alles op te ruimen en orde te scheppen waar nodig. Dan hoeven we niet lang te zoeken wanneer we iets nodig hebben.

❯❯❯ We reinigen nu al de ramen van de serre en verwijderen de vuile lagen algen, mos en stof. Zo kan het licht optimaal binnenvallen voor onze eerste gewassen van het nieuwe seizoen.

❯❯❯ In Engeland, tijdens de kerstperiode, zaaien de liefhebbers van erwten geduldig de variëteiten uit de catalogi van gespecialiseerde producenten op een warme plaats. De zaailingen die in kassen groeien, zullen al goed ontwikkeld zijn als ze in mei in de tuin worden geplant.

❯❯❯ Tijdens de nieuwjaarsperiode werken we de bloemperken verder uit. Om een volume met een warme textuur te creëren, gaat er niets boven een eenvoudige stapel houtblokken. En voor een vleugje kleur worden vruchten zoals rode appels, pompoenen, korenwortels en kwintappels op een tapijt van sparrentakken gelegd. Tip: deze takken bieden bescherming voor nieuw aangeplante, vaste planten die bang zijn voor de koude tijdens de eerste winter.

%d bloggers liken dit: