nieuwsbriefTo do

[ToDo] Klussen in november

De koude sluipt het land binnen en daarmee gepaard dommelt de tuin stilaan in een diepe winterslaap. Toch valt er in november nog van alles te doen.

NOVEMBER

❯❯❯ Pompoenen die verkocht worden als versiering voor Halloween kunnen nu worden gegeten. Producenten zaaien eenvoudigweg variëteiten die ronde vruchten vormen, geschikt voor het maken van lantaarns. Er is ook een Amerikaanse variant, de ‘Jack O’ Lantern’, waarvan meer hoge dan bredere vruchten de sculptuur van zeer expressieve lampen kunnen vormen.

❯❯❯ Hark de dode bladeren in de tuin bijeen onder een zeildoek. Ze blijven intact en worden vanaf het volgende voorjaar over de compost verspreid, afgewisseld met grasresten. De droge bladeren, die rijk aan koolstof zijn, zorgen voor een betere decompositie dankzij de hoge concentratie van water en stikstof.

❯❯❯ Moet ik een bladblazer kopen? Deze machine is luidruchtig, of hij nu elektrisch wordt aangedreven of door een benzinemotor. Het is een geluidsoverlast die wel eens voor problemen kan zorgen in je buurt. Steeds meer tuiniers besteden aandacht aan de impact van hun werk op de kwaliteit van het milieu.

❯❯❯ Niet alle Japanse esdoorns (Acer palmatum) zijn kleine struiken. Van de vierhonderd bekende variëteiten kunnen er vele tot vijf meter hoog worden. Het is daarom belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je een Japanse esdoorn koopt, want snoeien moet worden vermeden. Deze kwetsbare bomen zijn gevoelig voor verwondingen.

❯❯❯ In de moestuin vormen de spruiten al mooie ronde bolletjes. We kunnen geneigd zijn deze te oogsten, en dus te kiezen voor de grotere, maar qua smaak kan dit lelijk tegenvallen. Om smaak te geven, hebben spruitjes vorst nodig en kan het dus beter zijn om pas te oogsten in januari.

 

 

%d bloggers liken dit: