Beryl McMillan CC BY-NC-ND 2.0

#ToDo in mei in de siertuin (1)

Mei is dé lentemaand, een voorzet aan de zomer. Vele tuinliefhebbers vinden dit de mooiste maand van het jaar, zeker wat bloeiende bomen en struiken betreft. Tijd dus om te genieten, al zijn er nog wel een aantal werkjes die onze aandacht en inzet vragen.

  • Opgelet: in mei kan het ’s nachts nog vriezen, zeker in de koudere delen van ons land. Wacht dus met het uitplanten van gevoelige planten zoals Dahlia’s best tot juni of tot je er min of meer zeker van bent dat het risico op nachtvorst voorbij is. Leg desnoods afdekking (vliesdoek bijvoorbeeld) klaar indien slechter weer wordt voorspeld.
  • Als je zelf je lentebloeiende perkplanten wil kweken voor 2017, dan kan je deze van nu tot juli uitzaaien als het om tweejarige planten gaat (Bellis perennis, Erysimum, viooltjes …). Als je dit pas in het voorjaar 2017 doet, zal je pas in 2018 bloemen hebben.
  • Deel nu grote exemplaren vaste planten om er meer van te bekomen. Dat kan ook voor bamboe.
  • Snoei uitgebloeid longkruid (Pulmonaria) terug om betere bladgroei te verzekeren.
  • Deel Primula na de bloei. Plant de deelstukken op in een wachtbed met goede grond. Op deze manier heb je sterke planten om in het najaar uit te planten in de tuin.
%d bloggers liken dit: