[ToDo] Winter in de siertuin

De winter is nu echt op komst. In sommige delen van ons land is het helemaal niet uitzonderlijk dat het al eens flink sneeuwt. Elders hebben wind en regen vrij spel. Hoog tijd om ook de planten voor te bereiden op moeilijke tijden. Maar tevens de periode waarin heel wat ‘grotere’ werken uitgevoerd kunnen worden.

  • Je kan nog altijd verwelkte vaste planten terugknippen en het materiaal op de composthoop gooien. Let wel op: ziek materiaal wordt beter vernietigd en niet gecomposteerd! En uitgebloeide bloeiwijzen van sommige vaste planten, zoals Hosta of Astilbe, kan je ook laten staan. Ze zijn immers prachtig wanneer ze berijpt worden door nachtvorst en zorgen voor een bijzondere charme in de winterse tuin.
  • Agapanthus zijn niet echt winterhard, maar op goed gedraineerde grond kunnen bladverliezende types goed in de grond blijven, mits ze een winterbedekking krijgen. Bescherm ze met een dikke laag bladeren die toch verwijderd moesten worden van het gazon. Vergeet niet enkele twijgen over de bladeren te leggen zodat ze niet wegwaaien.
  • Verwijder plantensteunen die toch geen zin meer hebben in de bloemenborder. Een winterse border met lelijke plantensteunen die schots en scheef zakken door de weersinvloeden wil je niet elke dag zien.
  • Als het weer echt niet te doen is, kan je nog altijd met de tuin bezig zijn. Bestel nu je zaden en zomerbollen. Neem al die tijdschriften bij je luie zetel en lees de artikels waar je tijdens drukke maanden niet aan toe bent gekomen.
  • Deze periode van het jaar is ideaal om nieuwe borders te maken. Doe dit in vorstvrije periodes en wanneer de grond niet verzadigd is door water.
  • Vanaf half november komen er meer en meer houtige planten op “naakte wortel” beschikbaar in de kwekerijen. Die zijn relatief goedkoper dan containerplanten en zeker even goed, op voorwaarde dat je ze direct plant en zeker niet laat uitdrogen. Als je ze niet onmiddellijk definitief kan uitplanten, kan je ze best even inlegeren. Graaf een greppel en leg de wortels van de plant hierin (mag schuin zijn); dek af met grond.
%d bloggers liken dit: