#ToDo: Zomer in de siertuin (2)
Juli en augustus zijn echte zomermaanden. Genieten staat voorop. Werken in de tuin doen we enkel als ontspanning. En er zijn nog genoeg klusjes die onze aandacht vragen.
- Mulchen, d.i. afdekken met organisch materiaal als dood blad, cacaodoppen e.d., helpt om vocht vast te houden en onkruiden te onderdrukken. Dat bespaart een hoop werk. Mulch enkel tussen de planten, niet erop. Een dikkere laag van 5 tot 8 cm werkt het best.
- Doorlevende onkruiden bestrijd je best in perioden van actieve groei. Uitrieken of andere methoden van mechanisch wieden zijn naar milieu toe het best, maar niet altijd te doen voor grotere oppervlaktes. Herbiciden zijn dan aangewezen maar ga voor de best mogelijke milieuvriendelijke oplossing. Er zijn voldoende producten in de handel (Ecostyle e.a.)
- Inspecteer je lelies dagelijks op de aanwezigheid van de schitterend rode leliehaantjes en verwijder deze manueel. Het zijn vooral de larven die in enkele dagen tijd de lelie kaal vreten, dus het afvangen van volwassen kevers is een goede preventieve maatregel.
- Taxuskevers (gegroefde lapsnuitkevers) kunnen problematisch zijn in deze periode.
- Tegen eind augustus zijn de siergrassen op hun mooist. Snij deze niet terug na de bloei, want ook in de winter hebben de pluimen sierwaarde.
- Vaste planten kan je onmiddellijk na de bloeiperiode delen, maar enkel tijdens betrokken en vochtige perioden om uitdrogen te voorkomen. Een goede periode is meestal vanaf eind augustus tot ver in september.