[ToDo] Winter in de siertuin (2)

Fris maar droog en af en toe een streepje zon: ideaal weer om nog wat tuinklussen op te knappen. Ook in de winter is er nog heel wat te doen in de tuin.

  • Hou er rekening mee dat in deze periode van het jaar regelmatig sterke wind voorkomt. Bescherm dus je nieuw aangeplante bomen hiertegen met een boompaal of tijdelijk windscherm bijvoorbeeld.
  • In deze periode kan je ook prima jonge bomen en struiken verplanten. Probeer om ze uit te halen met een goede kluit, dus met zo min mogelijk beschadiging van de wortels. Oudere bomen en struiken laat je dus best met rust, want de kluit wordt gewis beschadigd zonder de inzet van bijzondere machines.
  • Wanneer de bomen hun bladeren hebben verloren, breekt de tijd aan om de nodige vorm- en verjongingssnoei uit te voeren. Maar doe dit niet bij Prunus (gevaar voor loodglans) en pas ook op met soorten die al heel snel terug beginnen met hun sapstroom. Zo snoei je esdoorns beter niet na Kerstmis want het gevaar voor “bloeden” wordt dan echt te groot. Ook vorstgevoelige soorten laat je beter met rust want de snoeiwonden zouden nu net te veel worden voor deze planten. Het zijn immers plekken waar de vorst nog meer vrij spel krijgt. Wacht met wintergroene planten beter tot de lente.
  • Onthoud goed dat een weggesnoeide tak niet meer terug kan geplakt worden! Met andere woorden, neem je tijd voor het snoeien en bekijk na wegsnoeien van een tak steeds even de boom of struik van een afstandje alvorens een volgende grote ingreep te doen.
%d bloggers liken dit: