Tomatenzaad oogsten
Als je deze zomer lekkere tomaten hebt gekweekt, kan je daar dan zaden van oogsten om volgend jaar opnieuw te zaaien? Indien het niet om een hybride F1 tomaat gaat, dan is het antwoord ja. Van zaadvaste variëteiten zoals ‘Cœur de Bœuf’, bijvoorbeeld, kan je makkelijk zaad oogsten.
Om de zaden te laten kiemen, is er een trucje. Snijd de tomaat in twee en vang de pulp op in een bokaal die je dan drie tot vier dagen laat staan op kamertemperatuur. Het gistingsproces komt dan op gang: er ontstaan luchtbellen, er vormt zich een schimmellaagje aan de oppervlakte, de geur wordt zuurder en de zaden die door een gel omgeven zijn, komen vrij en zakken naar de bodem.
Om de zaden op te vangen giet je de dikke brij door een zeef. Spoel de zaden in de zeef schoon met water en spreid ze dan uit op absorberend papier. Wanneer ze goed droog zijn, kan je ze tot de volgende lente bewaren in een papieren omslag.