© Luc Noël

Tuinbonen zaaien in de moestuin

Ben jij ook zo enthousiast dat je niet meer kan wachten om zaadjes in de grond te stoppen? Misschien heeft je moestuin een tijdje stil gelegen en voel je het nu volop kriebelen om weer aan de slag te gaan. Bereid je goed voor en haal alvast je zaden in huis! Hier lees je hoe je binnenkort je eigen tuinbonen kan kweken.

De tuinboon (Vicia faba) of labboon is een van de vroege groenten die je al in februari in de volle grond kunt zaaien.

Hoe zaai ik tuinbonen?

? Laat de zaden 24 uur weken in (regen)water voor je ze in de moestuin zet. De zaden worden dan dubbel zo groot en zullen gemakkelijker kiemen.

? Kies in de moestuin een koel plekje met voldoende zonlicht.

? Tuinbonen groeien op alle grondsoorten, maar wat extra moestuinvoeding kan zeker geen kwaad.

? Stop de zaden in de grond met een tussenruimte van ongeveer 10 centimeter.

? Stop de zaden ongeveer vijf centimeter diep. Een goede tip is om ze net zo diep te steken als dat ze groot zijn. Hoe dieper je ze steekt, hoe langer de bonen erover doen om te kiemen.

? Houd de tuinbonen goed vochtig. Afhankelijk van de regenval kan je dus nog water bijgeven.

De grootste zaden ontkiemen al tijdens de eerste mooie maartdagen. Vriest het nadien toch nog? Helemaal geen probleem voor de tuinboon! De jonge uitlopers kunnen namelijk koude temperaturen tot -5 °C trotseren.

In een maand tijd kunnen tuinbonen tot wel 20 cm hoog worden. Nadien blijven ze verder groeien tot ze een lengte bereiken van meer dan een meter. Als je tuinbonen deze grootte hebben bereikt, moet je de stengels vastmaken aan een horizontaal gespannen koord voor de zware peulen verschijnen.

(lees verder onder de foto)

fence tuinmagazine tuinieren moestuin groententuin tuintips tuininspiratie tuinweetjes tuininfo tijdschrift tuinbonen zaaien kweken zaden moestuinieren februari maart planten to do tuinklussen tuintaken eigen kweek
© Luc Noël

Wanneer kan ik oogsten?

In juni kan je de eerste peulen oogsten. Wij raden aan om geregeld te plukken want de jonge tuinbonen zijn het lekkerste.

Smaak is natuurlijk erg subjectief. Weet je niet goed wanneer je best kan oogsten? Doe dan een kleine test. Oogst bijvoorbeeld een paar tuinbonen en maak die al eens open. Zo kan je beter zien of je de rest van de peulen ook op dat moment wilt oogsten of dat je liever nog wat wacht.

Last van zwarte bonenluis? Het uiteinde van de stengels zit vaak helemaal vol, maar gelukkig vormen ze geen bedreiging voor je oogst. Tuinders snijden de bovenste delen van de stengels weg om komaf te maken met de vernielers. Ook dille helpt goed tegen zwarte bonenluis. Een rijtje dille staat dus perfect naast je rij met tuinbonen!

Weetje: De Franse benaming van de tuinboon is “fève de marais”. Die naam zou je wel eens op het verkeerde been kunnen zetten. “Marais” heeft hier namelijk niets te maken met een moeras of doorweekte bodem, maar verwijst naar “Le Marais”, een wijk in Parijs waar tuinders grote hoeveelheden groenten kweekten voor de inwoners van de hoofdstad.

%d bloggers liken dit: