Tuinen genieten in Beernem!

Op zondag 14 juli kan u drie bijzondere tuinen in Beernem bezoeken en tegelijk een goed doel steunen. De tuineigenaars storten de inkomsten namelijk integraal door aan een goed doel. Daarmee volgen ze het voorbeeld van de Britse ‘Garden open for Charity’.

Slechts één keer per jaar organiseren de drie tuineigenaar uit Beernem een open tuinendag. De tuinen zijn dan ook heuse privétuinen, volop beleefd, genoten en onderhouden door de eigenaars zelf. Elke tuin heeft zijn eigen verhaal, dat graag gedeeld wordt tijdens het bezoek. Niet dat er heuse geleide bezoeken zijn. Als bezoeker kan en mag u door de tuin dwalen, een gezellig hoekje zoeken om te zitten en te genieten van al dat moois. Natuurlijk zonder schade toe te brengen aan planten en andere voorwerpen of dingen te doen die u ook niet in eigen tuin zou tolereren van bezoek. De tuineigenaars zelf wandelen mee rond in de tuin en geven graag tekst en uitleg bij wat en hoe van successen en ervaringen, planten keuzes en -combinaties en hoe en wat van hun tuin bezig zijn.

De open tuin vindt plaats op zondag 14 juli, van 10 tot 18 uur. Geen van de tuinen heeft een heuse parking. Parkeren moet dus langs de openbare weg! Ze liggen echter op comfortabele fietsafstand van elkaar. Plan zelf een fietslus of vraag een wegwijze in de tuinen. De totale afstand bedraagt om en bij de 15 kilometer.

Tuin Oostveld, dhr. en mevr. Chris Ghyselen, Tinhoutstraat 36, 8730 Beernem (Oedelem)
De tuin (5000 m²) van tuinarchitect Chris Ghyselen ligt in het licht golvend landschap van Oedelem-Zomergem. Hagen, vaste planten en water zijn de hoofdrolspelers. Het landschap gaat ongemerkt over in de tuin, of andersom? Serre, moestuin en kwekerijtje zijn een meerwaarde. Vooral de lange en dubbele border is een heuse blikvanger. Hier werden nieuwe en ondertussen over zowat de gehele wereld verhandelde cultivars bijzondere kweekvormen- van Persicaria, Brunnera en Helianthus geboren.
>>> Inkom: 2,50 euro per persoon ten voordele van Artsen Zonder Grenzen. Opbrengsten van een bescheiden bar, uitgebaat i.s.m. vzw SAMEN is ten voordele van het NORSA-project, gezinsondersteuning en weeskinderen in Zuid-Afrika.
(Info: 050-781490 en www.chrisghyselen.be)

De tuin van Katrien en Paul, dhr. en mevr. Paul Vande Walle – Katrien De Schuyter, Vliegend Paard 23, 8730 Beernem (Oedelem)
De aanzet voor deze weidse tuin (4000 m²) werd gegeven in 2010. Hij begint sober bij de woning. Wat verderop vormt een haag van geleide haagbeuken op stam de overgang naar een zeer bloemrijke tuin. Vaste planten en siergrassen staan in smalle bedden en worden doorkruist door gazonpaden. Voor een tuinhuis in Britse cottagestijl een natuurlijke zwemvijver. Van hieruit is er doorzicht tot helemaal achter in de tuin. Een wilde ligusterhaag werd natuurlijk ogend gesnoeid en vormt samen met appel en sierappelbomen de overgang naar een tweede tuindeel met cirkelvormig gebogen siergrassenbedden opgefleurd met heesterrozen. Een moeras sluit het geheel af.
>>> Inkom: 2,50 euro per persoon ten voordele van Kinderopvang, vzw ’t Vliegend Paard (Info: [email protected])

Tuin Boereweg, dhr. en mevr. Marc Verachtert – Rita Vesschemoet, Boereweg 6, 8730 Beernem
Marc en Rita wonen en tuinieren waar Rita haar grootouders een klein boerderijtje hadden. De tuin (8000 m²) verwijst nog naar dat verleden, maar dan gevat in (lage) haagstructuren. In de borders voornamelijk vaste planten. Aan de vijver zijn ze gecombineerd met heesters en een enkele bamboe. In de border bij het huis gaan ze voor kleuraccenten en tegelijk rustgevende sfeer. Vroeg in het jaar domineren hier bolbloemen, net als in de notenweide. Later is het de beurt aan wilde grassen en kruiden.

In de nutstuin vormen bloemen en groenten een dambordmotief. Direct aansluitend is er een bessentuin en een hoekje ‘woodlandsfeer’. Groot fruit staat gegroepeerd in de boomgaard. Rond de dierenweide legt een strook hakhout de link met de hekkensluiter van de tuin; flink uit de kluiten gewassen bosbomen waaronder schaduwplanten zich thuis voelen. De tuin is ongeveer dertig jaar oud. Marc is tuinjournalist voor o.a. Het Nieuwsblad, Fence Tuinmagazine, Chic Gardens en andere magazines en mede-auteur van het nieuwe Zakboek voor de bijentuin (Lannoo).

>> Inkom: 2,50 euro per persoon ten voordele van onderzoek epilepsie aan/door UZ Gent. Info: 0477-606060 en [email protected]

Driemaal topkwaliteit!

In Vlaanderen zijn er wel meer opentuindagen en ook tuinen die hun inkomsten afstaan aan een goed doel. Ze verzamelen zich bij vzw Open Tuinen van België (www.open-tuinen.be), een vereniging met als baseline Gardens of Quality for Charity. De idee sluit aan bij wat in Engeland, al decennialang bestaat. Het National Garden Scheme groepeert en promoot er Gardens open for charity.

In Vlaanderen gaat het over ongeveer 200 tuinen. Daarbij meer intieme stadstuinen, tuinen in landelijke omgeving tot heuse domeinen en (privé-) parken. Kwaliteit in ontwerp, plantencollectie of andere kenmerken staat voorop. Ze worden slechts toegevoegd aan de lijst na selectie door provinciale afgevaardigden. De drie tuinen in Beernem zijn dan ook gegarandeerde toppers.

%d bloggers liken dit: