© Vlaamse Tuinaannemer

Tuinidee | Ontspannen in het groen

Na de ruwbouwwerken aan een vrijstaande villa in Deurle, kreeg tuinaannemer Andrew De Sloover de vraag om het terrein rond de woning op te ruimen. De eigenaars waren zo tevreden over zijn vlotte aanpak dat ze hem opnieuw aanspraken om met een bestaand tuinplan in de hand de tuin vorm te geven.

“Siergrassen zorgen voor dynamiek in de voortuin”

Andrew had in een eerdere fase van de werkzaamheden op het terrein enkele oude bomen verwijderd. De hoge donkere beukenhaag bleef behouden. Daarnaast installeerde hij een stevige afspanning om ongenode bezoekers uit de tuin te houden.

Vanaf de straatkant legde Andrew een breed karrenspoor in platines dat naar de achtergelegen garages leidt. Langs en achter de woning koos de aannemer in samenspraak met de bewoners voor kleiklinkerpaden die hij zeer vakkundig tussen de beplanting liet snijden.

Voor de woning siert een breed golvend gazon dat langszij omvat ligt in bloemrijke borders. De halfhoge beplanting wordt er afgewisseld met siergrassen die nog meer dynamiek aan de voortuin geven. In de hoogte moeten op termijn wintergroene steeneiken het omsloten karakter van de tuin nog meer in de verf zetten.

Zwemvijver, moestuin en kunst om het af te maken

Vlakbij het halfoverdekte terras in blauwe hardsteen beschikken de bewoners over een ruime zwemvijver met natuurlijke filterzone. Andrew omrandde de waterpartij met gehalveerde kleiklinkers. Ook plaatste hij uit veiligheidsoverwegingen een kastanjehouten hekwerk rond het zwemgedeelte.

Achter de woning staat een glazen serre en een stemmige groentetuin die in handige hoge cortenstaal bakken zit vervat. Ook een ruime variatie aan kleinfruit en enkele klimplanten vonden hun plaats naast het eetbare groen.

Opdat de borderplanten alle kansen zouden krijgen om te groeien en bloeien, verving Andrew over de ganse tuin 20 cm van de bovenlaag met vruchtbare teelaarde. Ook voegde hij na het aanbrengen van een automatisch druppelsysteem tussen de beplanting verse compost toe. Als blikvanger vinden we tussen het bloeiende grondplan en in de moeraszone enkele sfeervolle kunstwerken.

Focus op groen

Ben je benieuwd naar de blikvangers in deze tuin? De volledige plantenlijst (bomen, struiken, hagen, klimplanten, heesters, …) vind je in de 1ste editie van Fence Tuinmagazine 2018.
Met gedetailleerde info over enkele van de gebruikte pareltjes!


Andrew De Sloover van A.D.S. Gardens behaalde met dit project de derde plaats in de categorie ‘Groen Kleurt’ tijdens de jaarlijkse laureatenhuldiging van de ‘Vlaamse Tuinaannemer 2017-2018’.


Tekst en fotografie: Vlaamse Tuinaannemer

%d bloggers liken dit: