MoestuinTuintips

Tuinieren in juni: dit kan je nu doen in de tuin

In juni genieten we volop van het buitenleven. Maar welke tuinklusjes kun je deze maand doen? Ontdek wat je zeker niet mag vergeten in deze tuinkalender boordevol tips.

» Ontdek meer tips in Fence Tuinmagazine!

Siertuin

🌸 Verwijder uitgebloeide bloemen van rhododendron, azalea, camelia en voorjaarsbloeiers. Haal ook alle peulen weg die worden gevormd na de bloei van de blauwe regen of Wisteria.

🌸 Afrikaanse lelie siert de tuin van juni tot midden september. Ze is enorm droogteresistent. Zelfs tijdens erg drome zomers hoef je haar quasi geen water te geven, ook niet in pot.

🌸 Water is leven, ook in de tuin! Zeker wanneer de temperaturen hoog oplopen, kunnen de dorstige planten onze hulp gebruiken. Ga daarom op zoek naar een ‘bewateringsaccessoire‘ dat geschikt is voor jouw tuin: zwenksproeiers, bewatering met sprinklers, regentonnen,… maar ook tuinslangen en gieters. Vraag naar advies in het tuincentrum.

Fence Tuinmagazine: Slim water geven met GARDENA
© GARDENA

🌸 De lente is het ideale seizoen om vijgenbomen, die worden verkocht in bakken, te planten. Ze hebben dan voldoende tijd om zich te vestigen, voor het winter wordt. De vijgenboom verdraagt droge bodems, bij voorkeur kalkrijk en met en lichte grond. Plaats in een goed doorlatende bodem met kiezelstenen.

🌸 Let op: rode spinnen kunnen de oleanders op je terras kapotmaken. Inspecteer de bladeren en ga op zoek naar fijne webben. Een eenvoudige manier om de plaag in te dijken? Geef regelmatig een douche met de tuinslang.

🌸 Wieden, wieden, wieden,…. Zo voorkom je dat onkruid gaat woekeren.

🌸 Wat met je gazon na Maai Mei Niet? Laat om te beginnen je gazon nog een weekje staan, want van 29 mei tot 5 juni is het Week van de bij. Ook daarna kan je voortaan minder én minder kort maaien. Hoge grassen, wilde bloemen, onkruid,… zullen de biodiversiteit van je tuin een flinke boost geven en veel insecten en vlinders aantrekken. Bovendien is lang gras beter bestand tegen droogte! Bekijk hier de tips voor je gazon na mei.

🌸 Wie zijn gazon nog moet aanleggen, kan anticiperen en tijdens de voorbereidende grondwerken rekening houden met toekomstige perioden van droogte. Tal van producten kunnen toegevoegd worden aan de bodem om het water beter vast te houden: perliet, vermiculiet, kleikorrels, waterbufferende gelkorrels, een flinke dosis compost,… Meer tips om je grastapijt te wapenen tegen droogte vind je in het Zakboek voor de klimaattuin.

Moes- en pluktuin

🌱 Span netten over je jonge gewassen om ze te beschermen tegen hongerige vogels.

🌱 De eerste aardbeien kunnen geoogst worden! Pluk ze mét het kroontje, zo blijven de vruchten langer goed en voorkom je schimmel op de planten. Hebben je aardbeien al uitlopers? Pin ze vast in de grond om nieuwe planten te kweken.

Aardbeien vermeerderen moestuin natuur groentetuin fruittuin zoete vruchten rode vruchten planten kweken telen oogsten zomer zomermaanden zomervakantie tuinklussen to do aan de slag in de tuin tuinkalender moestuinkalender moestuintips aardbeienplantjes uitlopers planten wortels bladeren meer aardbeien planten moederplant uitleg informatie extra planten hoe doe je dat zelf aardbeien kweken in de serre potje tuin tuinieren tuinliefhebbers magazine tijdschrift lezen tuinidee inspiratie beleving tips recepten tuinplezier tuinbeleving vakantie in eigen tuin to do met kinderen tuinplezier Fence Tuinmagazine tuindier
© Lucinda Hershberger via Unsplash

🌱 Voor een eerste oogst van vroege aardappelen scheur je een paar pootplanten af bij aanvang van de bloei. Wat een lekkernij, deze kleine primeurknollen!

🌱 Wanneer een meloenplant verticaal in de kas klimt, moet je de vruchten ondersteunen met netten. Die kan je als hangmatten ophangen om te voorkomen dat de plant onder zijn gewicht bezwijkt.

🌱 Niets leukers dan zelf bessen plukken voor een heerlijke fruitsalade, of sla en komkommer oogsten voor een ‘smoske’. Heb je zelf geen moestuin? In elke provincie zijn er tegenwoordig verschillende zelfpluktuinen, waar je groenten en fruit kan gaan oogsten. Je betaalt gewoon voor wat je plukt. Google ‘zelfpluktuin’ of ‘pluktuin’ en vul aan met de naam van je provincie. Wedden dat je verbaasd zal zijn over de mogelijkheden in jouw buurt?

En verder ook…

☀️ Bezoek het prachtige domein van Kasteel Hex tijdens de tuin- en plantendagen op 3, 4 en 6 juni. Tientallen standhouders stellen er hun nieuwigheden voor. Je ontdekt er niet alleen bijzondere planten, maar ook kwekers en specialisten om advies aan te vragen. Bekijk hier onze boekenactie n.a.v. van het Hex Garden Festival!

☀️ Geniet van een verfrissende cocktail met kruiden uit eigen tuin.

☀️ Gekleurde kelken van wit tot bijna zwart en alle regenboogtinten ertussen, die statig omhoogrijzen vanuit gespikkeld blad. Calla is woonplant van de maand juni! Ontdek hier tips & tricks om deze kamerplant zo goed mogelijk te verzorgen.

☀️ Deze maand staan er heel wat leuke groenevenementen op de kalender. Een pioenenwandeling in de Plantentuin van Merksplas, Open Tuindagen bij Geert Pattyn, het Open Tuinen Weekend van de Landelijke Gilde,… Ontdek het allemaal in de agenda van Fence Tuinmagazine.

Verschijnt binnenkort: Fence Tuinmagazine – editie 4 2022

Het zomernummer van Fence Tuinmagazine komt eraan! Bestel nu al online & krijg het als eerste thuis geleverd.

%d bloggers liken dit: