Tuinieren zonder pesticiden

De discussie rond het chemische bestanddeel glyfosaat in onkruidverdelgers bereikt de laatste dagen een hoogtepunt. Zonder is altijd gezonder! Pesticiden zijn veel minder vaak nodig dan we denken. Om ongewilde gasten tegen te gaan, kan je preventief alvast heel wat doen. De beste tip:  vermijd onbedekte grond. Zet plantjes die je wel ziet zitten op plaatsen waar anders onkruid gaat woekeren. In de moestuin kan je mulchen (de grond bedekken met organisch materiaal). Paadjes, oprit en terras beperk je ook best tot de oppervlakte die je effectief gebruikt. Veeg of borstel die een keer per week en zo krijgt onkruidgroei geen kans.

Ziekten en plagen
Ook tegen ziekten en plagen kan je preventief werken. Denk goed na over welke planten je waar zet. Nuttige insecten kunnen veel problemen in jouw plaats oplossen. Lieveheersbeestjes, gaasvliegen en zweefvliegen zijn bijvoorbeeld natuurlijke vijanden voor bladluizen en andere ongewenste insecten. Je kunt ze aantrekken door te zorgen voor veel bloeiende planten, struiken of loofbomen.  Maai maar een stukje van je gazon en laat in een ander deel het gras hoger groeien. In die lange stukken gras vinden nuttige insecten immers voedsel en een schuilplaats.

(On)kruid verwijderen
Toch last van (on)kruiden? Dan zijn er een paar eenvoudige manieren om ze te verwijderen. Door te wieden verwijder je zowel bovengrondse delen van de plant als de wortel. Een voegenkrabber kan helpen om snel de begroeiing uit de voegen van verhardingen te krijgen. Maaien lijkt op het eerste zicht enkel bovengrondse delen van de plant te verwijderen. Maar door dit herhaaldelijk te doen, put je de wortels zo sterk uit dat ze niet mee kunnen uitlopen en de plant uiteindelijk sterft. Let op met onkruiden die zichzelf uitzaaien: verwijder die exemplaren voordat ze de kans krijgen om zich te verspreiden.  Een stevige borstel kan trouwens helpen voor het verwijderen van jonge kruiden.
Thermische onkruidbestrijding betekent dat je met een brander of met heel heet water een hittestoot geeft aan de planten, waardoor de celwanden barsten en de plant sterft. Branders werken op gas, maar met enkele logische voorzorgsmaatregelen zijn ze perfect veilig om te gebruiken: zorg ervoor dat je niet te dicht bij andere borders komt en verwijder droge bladeren om brandgevaar te vermijden. Maar ook zonder gasbrander kan je de thermische onkruidbestrijding toepassen: met heet water van de aardappelen of de pasta krijg hetzelfde resultaat. Tegen algen- en mosgroei ten slotte helpt borstelen met scherp zand.

Je kijk op onkruid
Neem nu een paardenbloem. ‘Some see a weed, some see a wish’, zeggen ze in het Engels. Wat voor de ene persoon een vervelend onkruid is, is voor kinderen een uitgelezen kans om een wens te doen. Het zou  niet slecht zijn als we wat meer als kinderen naar onkruiden zouden kijken. Of de waarde van de planten in de keuken zouden zien. Wist je bijvoorbeeld dat je van paardenbloempjes heerlijke gelei of limonade kan maken? Of pesto van zevenblad?


Meer info over tuinieren zonder pesticiden? www.velt.nu en www.2020pesticidevrij.nu

%d bloggers liken dit: