Siertuin

Tuininspiratie: Natuur getemd tot wandeltuin

Als er één ding is dat Natasja voor geen geld ter wereld zou willen missen, dan is het wel haar tuin. En bij uitbreiding de natuur. Achter haar huis ligt een overvloed aan beide. Fence Tuinmagazine bracht een bezoek aan deze mooie groene oase in een landelijke omgeving.

TUINPASPOORT:
• Oppervlakte: 1 ha (+ 0,5 ha weiland in bruikleen)
• Ligging: op de zuidflank van een heuvel in Galmaarden, landelijke omgeving
• Bodem: zware kleigrond
• Leeftijd: 6 jaar

Getemd en wild

De tuin van Natasja is duidelijk opgedeeld in twee delen: meteen achter, voor en opzij van het huis ligt het aangelegde gedeelte, voorbij het poortje begint de wilde bostuin.

Open Tuinen geef tuininspiratie: bezoek de wandeltuin van Natasja in Galmaarden in het Pajottenland.
Van natuur tot wandeltuin © Landelijke Gilden

“Het was de bedoeling om van het eerste deel een Engelse tuin te maken, met borders en bloemperken op kleur. Dus zocht ik zorgvuldig de planten uit die in het kleurschema pasten en sloeg ik aan het planten. Maar kijk, de natuur deed haar zin en sommige planten gingen ‘op wandel’. Resultaat: een jaar later waren de borders er nog wel, maar het kleurschema was grondig verstoord. Nu is het dus een bonte bloementuin, met een heel gevarieerde beplanting – er staat bijvoorbeeld ook palmkool tussen en hier en daar een klein fruitboompje – die enorm veel vlinders en andere insecten aantrekt.”

Dit tuingedeelte is dan wel aangelegd, het is geen statisch gegeven. Geregeld haalt Natasja nog wat graszoden weg om een nieuw perkje aan te leggen. Verspreid over de tuin staan ook bogen met klimplanten of boompjes die naar elkaar toe groeien om een loofpoortje te vormen.

“Bogen en loofgangetjes verbergen gedeeltelijk wat erachter ligt en maken nieuwsgierig, zodat je blijft lopen. Een tuin om in te wandelen was vanaf het begin de bedoeling.”

De bostuin staat in schril contrast met de aangelegde tuin: kronkelende paadjes, bedekt met verhakseld snoeihout, voeren je tussen een vrij dichte begroeiing van voornamelijk wilgen en zwarte els door. En de verrassingen blijven komen: zo sta je bijvoorbeeld plots bij een kleine vijver, waarin het weelderige groen rondom
prachtig wordt weerspiegeld.

“Die vijver is ooit wel gegraven omdat het hier, op het diepste punt, enorm vochtig is én omdat er in de omgeving bronnen zijn. Er komt trouwens ook een bron in uit,” vertelt Natasja.

Het wilgenhutje wat verderop maakt het ‘junglegevoel’ compleet: je waant je even op een of ander Indonesisch neiland. “Ik wist meteen toen we hier kwamen wonen, dat ik een prieel wilde. Alleen was een prieel dat in het geheel zou passen niet zomaar te vinden. Dus hebben we uiteindelijk zelf iets ontworpen en gemaakt.”

  • Open Tuinen geef tuininspiratie: bezoek de wandeltuin van Natasja in Galmaarden in het Pajottenland.
  • Open Tuinen geef tuininspiratie: bezoek de wandeltuin van Natasja in Galmaarden in het Pajottenland.

Zelf deze tuin bezoeken?

De tuin van Natasja Nagels is, net als ongeveer 140 andere tuinen, te bezoeken tijdens het Open Tuinenweekend van de Landelijke Gilden op 25 en 26 juni.
Dit is het adres: Bruinsbroekstraat 24, 1570 Galmaarden.

Meer info: www.tuinvandetoekomst.be

Meer tuininspiratie? Fence Tuinmagazine weet raad!

Bestel de nieuwste uitgave nu online. Gratis verzending.

%d bloggers liken dit: