MoestuinTuintips

Tuinklussen voor de maand april

Daar is de lente! De zon schijnt, de tuin komt in bloei en de vogeltjes fluiten vrolijk. In de tuinkalender voor april vind je een handig overzicht van tuintips, tuinklussen en andere leuke to do’s voor deze maand. We wensen je alvast veel tuinplezier!

In de siertuin

🌞 Bezoek kwekerijen op zoek naar een mooie kerselaar. Enkele suggesties: de Prunus ‘Ukon’ (geelgroene bloemen die crΓ¨mewit worden), de P. ‘Kiku-shidare-zakura’ (kleine felroze bloemen, de Prunus ‘Kazan’ (dubbele roze bloemen) en de P. ‘Tai-haku’ (grote witte bloemen).

🌞 Tijd om zomerbollen te planten. De meeste zomerbollen plant je twee keer zo diep als de bol hoog is. De plantinfo vind je meestal ook terug op de verpakking van je bollen.

🌞 Zomerbollen verhogen de biodiversiteit in de tuin. De beste soorten voor bijen en vlinders zijn lampenpoetser (Liatris), dahlia’s met open hartjes, de Abessijnse gladiool (Gladiolus callianthus) en Crocosmia.

🌞 Dit kan je stekken in april-mei om de plant te vermenigvuldigen: seringen, hortensia’s, clematissen, salie, tijm, rozemarijn, lavendel, roze hemelsleutel… Ontsmet eerst je snoeischaar en zet de stekken meteen in water zodat ze niet verdorren.

🌞 Eenjarigen zaaien in de volle grond: Nigella, Calendula, Gypsophila, Ammi visnaga, Eschscholzia…

🌞 Snoei voorjaarsbloeiende struiken best meteen na de bloei. Zo krijg je een mooie struik met jonge takken die elk jaar opnieuw rijkelijk zal bloeien.

🌞 Ook snel groeiende hagen (ligusterhagen, taxushagen) en vorstgevoelige struiken (vlinderstruik) kan je in april snoeien.

🌞 Heb je nog een mooie pastinaak? Plant de wortel in een bed met vaste planten. De schermdragende plant zal een prachtige, botergele bloemsteel vormen. Eenmaal droog kan je de zaden oogsten om volgend jaar te zaaien.

In de moestuin

🌞 Bereid je moestuin voor op een hete zomer door de grond te verrijken met compost. Tien kilogram per 10m² is het absolute minimum om het humusniveau op peil te houden. Een drievoudige dosis (30 kilogram/10m²), resulteert in een bodem die zorgt voor een betere wateropslag.

🌞 Nog geen regenton in de tuin? Maak er werk van! Zo kan je water opvangen tijdens hevige regenbuien, dat je later kunt gebruiken om de tuin te gieten tijdens een periode van droogte.

🌞 Pootgoed van aardappelen en plantuien mogen deze maand nog de grond in.

🌞 Bloemkool, radijs, waterkers, doperwten, bleekselderij, spinazie... kan je in april al buiten zaaien.

🌞 Courgette, pompoen, prei, witloof, spruitjes… kan je zaaien onder glas. Je kan ze in de kas of serre laten staan om ze daar te oogsten of je kunt ze later nog buiten in de moestuin uitplanten.

🌞 Aubergine, paprika, pepers, tomaat… kan je in april binnen voorzaaien.

🌞 Aan het einde van de maand kan je de plantjes van op je vensterbank of in de serre buiten uitplanten. Geef voldoende water bij droog weer.

Andere groentips en -activiteiten

🌞 Wapen je tuin tegen de klimaatverandering. Wil je het advies van een expert? In het nieuwe Zakboek voor de sponstuin vind je heel wat tips & tricks. Van dezelfde auteurs als de bestseller Zakboek voor de klimaattuin.

🌞 Heb je nieuwe terracotta bloempotten gekocht? Laat ze enkele uren weken voordat je ze gebruikt. Als ze helemaal droog zijn nemen de potten vocht op uit de potgrond, waardoor ze de planten onder waterstress zetten.

🌞 Maak de filters en pompen van je vijver schoon en zet ze opnieuw aan.

🌞 Ga je nieuwe plantjes in de grond stoppen? Zorg dan dat je een knielkussentje of kniebeschermers bij de hand hebt, dat maakt het werk veel aangenamer.


Benieuwd naar meer tips?

De juiste tuintips helpen je een heel eind op weg. Bij Fence Tuinmagazine blijven we je graag inspireren. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook & Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes.

Meer inspiratie vind je in Fence Tuinmagazine. Bestel nu online met GRATIS verzending.

%d bloggers liken dit: