© iStock

Tuinkalender: de tuinklusjes voor april

Daar is de lente! De zon gluurt naar binnen, we genieten van prachtige bloesems, de vogeltjes fluiten en de (moes)tuin roept . In de tuinkalender voor april vind je enkele handige tuintips en -klusjes die je makkelijk kunt toepassen in je eigen buitenruimte. We wensen je alvast veel tuinplezier!

Op het programma in april

🌞 De afgelopen zomers kenden we een intense droogte. Volgens het Zakboek voor de klimaattuin zal het er niet beter op worden. Wetenschappers voorspellen voor de komende decennia nog meer hittegolven gekoppeld aan periodes van extreme droogte. Bereid je moestuin daarom nu al voor op een hete lente en zomer door de grond te verrijken met compost. Tien kilogram per 10 vierkante meter is het absolute minimum om het humusniveau op peil te houden. Een drievoudige dosis, oftewel 30 kilogram per 10 vierkante meter, resulteert in een bodem die zorgt voor een betere wateropslag.

🌞 Tussen de droogteperiodes valt het water vaak in overvloed naar beneden. Installeer daarom een regenton in de tuin. Zo bespaar je kraanwater en kan je het water uit de ton gebruiken wanneer het een tijdje niet regent.

🌞 Tijdens de ‘paaspauze’ blijven bloemenwinkels en tuincentra gewoon open. Maak een doelgericht boodschappenlijstje voor je vertrekt, dat scheelt tijd in de winkel én zorgt ervoor dat je goed voorbereid kan starten in de (moes)tuin.

🌞 Moestuinen waar aan permacultuur wordt gedaan, zijn helemaal hot. Je hoort vaak dat het raadzaam is om in dergelijke tuinen een laag karton aan te brengen, maar dat is geen goed idee. De verpakkingen kunnen giftige stoffen bevatten die in de inkten en kleefstoffen zijn verwerkt. Het beste is dus om plantaardig materiaal uit de tuin te gebruiken: dode bladeren, grasmaaisel, haksel,… enzovoort.

🌞 Terwijl voorjaarsbollen als narcissen, tulpen en hyacinten nog volop in bloei staan, is het alweer tijd om zomerbollen te planten. Dit is een van de makkelijkste klusjes voor de beginnende tuinier. De meeste zomerbollen plant je twee keer zo diep als de bol hoog is. Natuurlijk ook nog even water geven, en dan geniet je in de zomer van een kleurrijke bloemenzee. De info over hoe je de bollen kan planten vind je ook terug op de verpakking. Extra handig voor wie (nog) geen groene vingers heeft.

🌞 Rabarber is een geweldige slokop. Hark de rest van de oude mulch bijeen, strooi een emmer rijpe compost rond de plant, krab de bodem oppervlakkig los zodat de meststof kan worden opgenomen, vervang de mulch en breng ten slotte een nieuwe laag aan zodat de dikte 10 cm bedraagt.

🌞 Heb je nog een mooie pastinaak in de volle grond in de moestuin of bewaard in de kelder? Plant de wortel in een bed met vaste planten. Deze schermdragende plant zal een prachtige, botergele bloemsteel produceren. Eenmaal droog kunnen de zaden geoogst worden om volgend jaar te zaaien.

🌞 Voordat je nieuwe terracotta potten gebruikt, moet je ze enkele uren in een kuip (of in de badkuip) laten weken. Als ze helemaal droog zijn, nemen de potten vocht op uit de potgrond, waardoor ze de planten onder waterstress kunnen zetten.

🌞 Maak de filters en pompen van je vijver schoon en zet deze opnieuw aan.

🌞 Ga je onkruid wieden of nieuwe plantjes in de grond stoppen? Zorg dan dat je een knielkussentje of kniebeschermers bij de hand hebt, dat maakt het werk veel aangenamer.

🌞 Ga op zoek naar goede tuintips. De juiste tips helpen je namelijk al een heel eind op weg in de (moes)tuin. Bij Fence Tuinmagazine blijven we je graag inspireren. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook & Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes.

Benieuwd naar meer tips?

Die vind je in het aprilnummer van Fence Tuinmagazine. Bestel makkelijk online met gratis verzending of koop het magazine bij je lokale dagbladhandelaar.

%d bloggers liken dit: