Tuinklusjes in september

In september geven we de tuin graag wat extra aandacht en liefde, zo is die straks helemaal klaar voor het najaar! Benieuwd welke tuinklusjes je deze maand kan doen? Ontdek hier de tips van Fence.

Op het programma in september

๐Ÿ September is de ideale periode om een nieuw gazon te zaaien.ย  De grond is warm, de ochtenddauw produceert dagelijks vocht, onkruid zal minder snel door de wind worden aangevoerd, … De graszaden zullen snel en krachtig kiemen en een dicht tapijt vormen. Is er niet veel zon? Dan kan je ook kiezen voor speciaal graszaad voor schaduw. Tip: in het najaar kan je de gazon minder kort maaien, omdat hij minder snel groeit.

๐Ÿ Heb je dahlia’s in de tuin? Dan kan je er gelukkig nog een tijdje van genieten, want ze bloeien namelijk tot aan de eerste vorst. Door je dahlia’s ook in september te blijven plukken, kan je de bloei stimuleren. Verwelkte bloemen moet je wel verwijderen. Hetzelfde geldt voor je rozen.

๐Ÿ Verwen de eenjarigen in potten en plantenbakken nog snel met een kalkrijke meststof die je in het gietwater oplost. Zo blijven de planten uitbundig bloeien tot bij de eerste nachtvorst.

๐Ÿ September is een goede maand om de hagen nog een laatste keer te snoeien voor ze de winter in gaan.

๐Ÿ Staat er een mooie boom boven jouw vijver? Tijdens de herfst kunnen de bladeren gaan waaien. Door een fijn net over de vijver te spannen, voorkom je vallend blad in de vijver.

๐Ÿ Oogst je appels. Een trucje om te weten of je al kan oogsten? Til in de palm van je hand voorzichtig een prachtig gekleurde vrucht op. Als ze loskomt en het steeltje intact is, dan is de appel plukrijp. Tip voor de smaaktest: de appel moet lekker knapperig en zoet zijn.

๐Ÿ Maak de nestkastjes proper. Vogels kunnen ze nu al gebruiken als droge slaapplaats!

๐Ÿ Vanaf september zijn er weer voorjaarsbollen te verkrijgen, hoera! Bedenk alvast even welke je dit jaar graag wil planten. Narcissen, tulpen, krokussen of misschien sneeuwklokjes? Ook Pioenen met blote wortels kunnen in de loop van de volgende weken worden geplant. Gespecialiseerde kwekers bieden wortelklompen aan waarop de krachtige knoppen die volgend voorjaar de stengels zullen produceren, duidelijk zichtbaar zijn. Verspreid twee handjes geroosterde hoorn in het plantgat voor een langdurige bemesting.

๐Ÿ Zit jij alweer met je hoofd bij de volgende zomervakantie? In de meeste tuincentra vind je nu een uitverkoop van tuinmeubelen en -accessoires. Perfect als je nu al een koopje voor volgend jaar op de kop wil tikken.

 

Veel plezier met de tuinklusjes in september!


Meer tuintips?

Abonneer nu op Fence Tuinmagazine. Voor slechts โ‚ฌ35 per jaar ontvang je 6 lijvige tijdschriften in de brievenbus, boordevol tips voor iedereen met tuinkriebels.

>> Bestel nu 6 x Fence Tuinmagazine en krijg โ‚ฌ5,- korting! ๐ŸŽ

%d bloggers liken dit: