© pixabay

Tuinklussen in oktober

In oktober schittert de tuin in herfstkleuren. De winter loert al om de hoek, maar toch valt er nog heel wat te beleven in de tuin. Benieuwd welke tuinklussen je deze maand kunt doen? Fence Tuinmagazine weet raad.

In de siertuin

🌸 De struikpioenen zijn volop in rust. Dit is het ideale moment om ze te delen. Zo krijg je nieuwe planten voor in de tuin of om uit te delen aan vrienden en familie.

🌸 Herfst betekent afgevallen boomblaadjes in de tuin. Op veel plaatsen kan je ze laten liggen, dat is namelijk goed voor de grond, vogels en insecten. Op je gazon haal je de herfstbladeren best weg. Ze verhinderen namelijk dat het gras voldoende licht krijgt en belemmeren zo de groei van het gazon tijdens het najaar. Bovendien kan regen ervoor zorgen dat de bladeren grote, ronde ‘koeken’ gaan vormen. Onder die ‘koeken’ sterft het gras snel af, waardoor er kale plekken in het gazon ontstaan. Je hoeft de bladeren echter niet weg te gooien. Je kan ze bij elkaar harken of verspreiden in de border en tussen de planten. Ze beschermen je planten tegen de koude en bieden een thuis aan tal van dieren en insecten.

🌸 Heb je een vijver? Dan zal je ook daar dode herfstblaadjes vinden. Deze verwijder je best uit de vijver, samen met algen en niet-winterharde drijvende planten. Dit kan je nog doen tot midden oktober. Daarna laat je de vijver en de waterdieren best met rust.

🌸 Oktober betekent nattigheid. Leg een tuinpad aan in je grasmat, om ook in het najaar droogvoets bij het tuinhuis te geraken. Gebruik bijvoorbeeld platte stenen of tegels; tegenwoordig zijn er heel wat waterdoorlatende verhardingen op de markt en dat is goed voor het klimaat.

🌸 Oktober is je laatste kans voor het snoeien van struik- en klimrozen.

🌸 Maak je snoeischaren, snoeimessen en heggenscharen schoon door het opgedroogde ‘sap’ dat eraan kleeft, te verwijderen. Dat doe je met een prop fijne staalwol en een schuurmiddel.

🌸 Heb je potten op je terras? Zet ze op een voetje of op een paar bakstenen. Zo zorg je ervoor dat ze tijdens de natte herfst en winter niet met de wortels in het water staan.

🌸 De pelargoniums in je bloembakken kan je nu recupereren als je er volgend jaar opnieuw van wil genieten. Snoei de stengels terug tot op 20 cm. Behoud alleen de sterkste (drie tot vijf) exemplaren, kort de wortels in tot 15 cm en plant elke pelargonium in een aparte pot. Bewaar de potten in een lichte, vorstvrije ruimte en geef matig water.

🌸 Oktober is het perfecte moment voor het planten van voorjaarsbollen.

Plant samen bloembollen met je partner, vrienden of kinderen en maak er een gezellig tuinfeestje van.
© iBulb

In de moes- en pluktuin

🌱 Tuinbonen zaaien in de serre. De herfstteelt kan je dan al vroeg in het voorjaar oogsten. Bovendien zal je minder last hebben van bladluizen. Let wel op voor de vorst, want die kan de plantjes vernietigen. Wordt er een koude periode voorspeld? Installeer dan een tunnel van wit P17 doek en breng het doek indien nodig dubbel aan.

🌱 Ook erwten zaai je in oktober. Ze gaan best als jonge planten door de winter als je rekent op een vroege oogst.

🌱 In de winter nog genieten van verse bieslook? Graaf in oktober een bosje bollen op, snoei de bladstengels terug en plant in een pot met tuinaarde die je goed vochtig houdt. De stengels zullen snel weer aangroeien en kunnen geleidelijk geoogst worden.

🌱 In het voorjaar heeft de bodem van de moestuin voldoende stikstof nodig. Ga daarom al voor de winter aan de slag en zaai groenbemesting. Je kan daarvoor gebruik maken van Klavertjes, Gele mosterd, Japanse haver of winterrogge. Die kan je tot vrij laat op het jaar inzaaien.

🌱 Artisjokken vrezen koude winters. Aard ze zachtjes aan (ongeveer 20 cm) en leg dan een laag dode bladeren rond de planten. De dode bladeren kan je ook in het hart van het gebladerte van de artisjok aanbrengen.

🌱 Herfstrassen van knoflook kan je nu planten. Gebruik daarvoor alleen de grotere bijbollen, die aan de buitenkant van de bol zitten. Laat bij het planten ongeveer 20 centimeter tussen de teentjes. Hun punten moeten gelijkliggen met het oppervlak van de grond.

En verder ook…

🍁 Installeer tuinverlichting en maak het gezellig nu het ‘s avonds al vroeg donker wordt.

🍁 Maak een herfstwandeling en ga op zoek naar je favoriete paddenstoelen.

🍁 Geef egels betere overlevingskansen in je tuin door bijvoorbeeld een winterverblijf te maken. Plaats een kist met een ingang van 15 cm op z’n kop onder een struik, bedek en camoufleer de kist nadien met takjes en dode bladeren en je egelverblijf is klaar!

🍁 Regen? Blijf gezellig binnen en leef je creatief uit met deze herfstige tafeldecoratie.

🍁 In de herfst kan je de lekkerste appels en peren proeven, bij gespecialiseerde kwekerijen van oude rassen. Je kan dan fruitbomen kiezen om deze winter te planten, en dat in functie van de smaken die je zelf het lekkerst vindt.

🍁 Nestkastjes voor vogels kan je de komende weken controleren en schoonmaken. Hang ze nadien snel terug zodat de vogels een nestplaats vinden. Des te vroeger je het nestkastje ophangt, des te groter de kans dat het bewoond zal worden.

🍁 De herfst is hét moment om open tuinen te bezoeken en vaste planten te ontdekken die in het najaar prachtig bloeien. Niet alleen de bloemen, maar ook de bladeren kunnen mooi zijn met prachtige rode, gele en paarse tinten. Neem een kijkje in de agenda van Fence en ontdek de leukste tuinevenementen in oktober.

We wensen je alvast veel tuinplezier!


Meer tuintips in Fence Tuinmagazine

tuinklussen

%d bloggers liken dit: