Tuinklussen in oktober

In de maand oktober schittert de tuin in herfstkleuren. De winter loert al om het hoekje, maar toch valt er nog heel wat te beleven in de tuin. Benieuwd welke tuinklussen je kan doen deze maand? Wij geven je graag wat advies!

Op het programma in oktober

🍁 Ook tijdens de herfst gaan we met veel plezier naar buiten. Dit is hét moment om open tuinen te bezoeken en vaste planten te ontdekken die in het najaar prachtig bloeien. Niet alleen de bloemen, maar ook de bladeren kunnen mooi zijn met prachtige rode, gele en paarse tinten. Neem een kijkje in de agenda van Fence en ontdek de leukste tuinevenementen in oktober.

🍁 Struikpioenen zijn op dit moment volop in rust. Hét geschikte moment dus om ze te delen, zodat je nieuwe planten bekomt voor in de tuin of om aan je vrienden en familie te geven.

🍁 Tijdens de herfstperiode vinden we in onze tuin veel dode bladeren, onder andere op het gazon. Wat je ermee moet doen? Hark ze onmiddellijk bij elkaar en haal ze weg. Dode bladeren verhinderen dat het licht je gras bereikt en belemmeren zo de groei van het gazon tijdens het najaar. Door de regen kunnen doorweekte bladeren grote, ronde ‘koeken’ gaan vormen. Onder deze hopen sterft het gras snel af waardoor er kale plekken in het gazon ontstaan. Wat je dan wel moet doen? Nadat je de dode bladeren hebt verzameld, hoop je ze op op een grote berg. Zo zullen ze niet snel rotten. Verluchting is daarbij wel van essentieel belang voor een doeltreffende compostering. Keer de hoop dus elke twee maanden om. Om te vermijden dat de bladeren die je bijeen geharkt hebt terug gaan vliegen, kan je er eventueel kippengaas rond spannen. Van alle tuinklussen is deze ongetwijfeld de belangrijkste in oktober!

🍁 Heb je een vijver? Dan zal je ook daar ongetwijfeld gevallen bladeren vinden. Jouw opdracht is dus om de vijver schoon te maken. Verwijder niet alleen de bladeren, maar ook algen en niet-winterharde drijvende planten. Dit kan je nog doen tot midden oktober. Daarna laat je de vijver en de waterdieren best met rust.

🍁 Oktober is de perfecte maand om tuinbonen te zaaien in de serre. De herfstteelt kan je dan al vroeg in het voorjaar oogsten. Zo heb je minder last van bladluizen. Je moet wel opletten voor de vorst, want die kan de plantjes vernietigen vanaf -5°C. Wordt er een koude periode voorspeld? Installeer dan een tunnel van wit P17 doek en breng het doek indien nodig dubbel aan.

🍁 Je hoort vaak dat het raadzaam is om de messen van snoeischaren schoon te maken en het opgedroogde sap dat eraan kleeft te verwijderen. Die raad geldt ook voor snoeimessen en heggenscharen. Je kan deze gereedschappen op dezelfde manier schoonmaken met een prop fijne staalwol en een schuurmiddel om de gootsteen te reinigen.

🍁 Leg een padje aan in de tuin. Oktober betekent nattigheid. Wil je via het gazon toch je tuinhuis, moestuin of tuinbak droogvoets bereiken? Leg dan een pad van platte stenen of tegels aan in je grasmat. Zo voorkom je dat je met je schoenen door het natte gras moet dat glinstert van de dauw.

🍁 Wil je ook in de winter genieten van verse bieslook? Graaf dan in oktober een bosje bollen op, snoei de bladstengels terug en plant in een pot met tuinaarde die je goed vochtig houdt. De stengels zullen snel weer aangroeien en kunnen geleidelijk geoogst worden.

🍁 Installeer tuinverlichting en maak het buiten lekker gezellig nu het steeds sneller donker wordt ’s avonds. Genieten maar!

 

Veel plezier met de tuinklussen in oktober!


Meer tuintips? Abonneer nu op Fence!

Voor slechts €35 per jaar ontvang je 6 lijvige tijdschriften in de brievenbus, boordevol tips voor iedereen met tuinkriebels. Groene vingers of niet? Fence Tuinmagazine weet raad!

>> Bestel nu 6 x Fence Tuinmagazine en krijg €5,- korting! 🎁

Fence Tuinmagazine herfst 2020 editie 4 2020 september oktober nieuw magazine tijdschrift tuinieren tuinliefhebbers natuur tuindier bloemen planten siertuin moestuin tuintips

tuinklussen

%d bloggers liken dit: