© pixabay

De tuinklussen voor de maand oktober

In oktober schittert de tuin in herfstkleuren. De winter loert al om de hoek, maar toch valt er nog heel wat te beleven in de tuin. Benieuwd welke tuinklussen je deze maand kunt doen? Fence Tuinmagazine geeft raad!

Op het programma in oktober

In de siertuin

? Tijdens deze tijd van het jaar zijn struikpioenen volop in rust. Het is dus het ideale moment om ze te delen. Zo krijg je nieuwe planten voor in de tuin of om uit te delen aan vrienden en familie.

? Herfst betekent tal van afgevallen boomblaadjes in de tuin, onder andere op je gazon. De dode bladeren verhinderen dat je gras voldoende licht krijgt. Zo belemmeren ze de groei van het gazon tijdens het najaar. Bovendien kan regen ervoor zorgen dat de bladeren grote, ronde ‘koeken’ gaan vormen. Onder die ‘koeken’ sterft het gras snel af, waardoor er kale plekken in het gazon ontstaan. Het is dus aangeraden om de afgevallen bladeren snel bij elkaar te harken. Je kan ze verzamelen op een grote berg. Zo zullen ze niet snel rotten. Verluchting is daarbij wel van essentieel belang voor een doeltreffende compostering; keer de hoop dus elke twee maanden om. Om te vermijden dat de bladeren die je bijeen geharkt hebt terug gaan vliegen, kan je er eventueel kippengaas rond spannen. Van alle tuinklussen is deze ongetwijfeld de belangrijkste in oktober!

? Heb je een vijver? Dan zal je ook daar afgevallen bladeren vinden. Jouw opdracht is dus om de vijver schoon te maken. Verwijder niet alleen de bladeren, maar ook algen en niet-winterharde drijvende planten. Dit kan je nog doen tot midden oktober. Daarna laat je de vijver en de waterdieren best met rust.

? Oktober betekent nattigheid. Wil je via het gazon toch je tuinhuis, moestuin of tuinbakken droogvoets bereiken? Leg dan een tuinpad aan in je grasmat. Gebruik bijvoorbeeld platte stenen of tegels; tegenwoordig zijn er heel wat waterdoorlatende verhardingen op de markt en dat is goed voor ons klimaat.

? Als je in september niet aan snoeien van struik- en klimrozen bent toegekomen, is oktober je laatste kans.

? Je hoort vaak dat het raadzaam is om de messen van snoeischaren schoon te maken en het opgedroogde sap dat eraan kleeft te verwijderen. Die raad geldt ook voor snoeimessen en heggenscharen. Je kan deze gereedschappen op dezelfde manier schoonmaken met een prop fijne staalwol en een schuurmiddel om de gootsteen te reinigen.

? Zet je potten op een voetje of op een paar bakstenen. Zo zorg je ervoor dat ze tijdens de natte herfst en winter niet met de wortels in het water staan. Planten kunnen ook verdrinken!

? De pelargoniums in je bloembakken kan je nu recupereren als je er volgend jaar opnieuw van wil genieten. Snoei de stengels terug tot op 20 cm. Behoud alleen de sterkste (drie tot vijf) exemplaren, kort de wortels in tot 15 cm en plant elke pelargonium in een aparte pot. Bewaar de potten in een lichte, vorstvrije ruimte en geef matig water.

In de moestuin

? Oktober is de perfecte maand om tuinbonen te zaaien in de serre. De herfstteelt kan je dan al vroeg in het voorjaar oogsten. Bovendien zal je minder last hebben van bladluizen. Let wel op voor de vorst, want die kan de plantjes vernietigen vanaf -5°C. Wordt er een koude periode voorspeld? Installeer dan een tunnel van wit P17 doek en breng het doek indien nodig dubbel aan.

? Ook erwten zaai je in oktober. Ze gaan best als jonge planten door de winter als je rekent op een vroege oogst.

? Wil je in de winter ook nog genieten van verse bieslook? Graaf dan in oktober een bosje bollen op, snoei de bladstengels terug en plant in een pot met tuinaarde die je goed vochtig houdt. De stengels zullen snel weer aangroeien en kunnen geleidelijk geoogst worden.

? In het voorjaar heeft de bodem van je moestuin voldoende stikstof nodig. Het is daarom belangrijk om al voor de winter aan de slag te gaan en groenbemesting te zaaien. Je kan daarvoor gebruik maken van Klavertjes, Gele mosterd, Japanse haver of winterrogge. Die kan je tot vrij laat op het jaar inzaaien.

? Artisjokken vrezen koude winters. Aard ze zachtjes aan (ongeveer 20 cm) en leg dan een laag dode bladeren rond de planten. De dode bladeren kan je ook in het hart van het gebladerte van de artisjok aanbrengen.

En ook…

? De herfst is hét moment om open tuinen te bezoeken en vaste planten te ontdekken die in het najaar prachtig bloeien. Niet alleen de bloemen, maar ook de bladeren kunnen mooi zijn met prachtige rode, gele en paarse tinten. Neem een kijkje in de agenda van Fence en ontdek de leukste tuinevenementen in oktober.

? Installeer tuinverlichting en maak het binnen én buiten gezellig nu ‘s avonds al vroeg donker wordt.

? Help de egelpopulatie door de diertjes betere overlevingskansen te geven in je tuin. Dacht je al eens aan een winterverblijf voor egels? Plaats een kist met een ingang van 15 cm op z’n kop onder een struik. Bedek en camoufleer de kist nadien met takjes en dode bladeren.

? In de herfst moét je appels en peren proeven bij de gespecialiseerde kwekerijen van oude rassen in onze regio’s. Je kan dan fruitbomen kiezen om deze winter te planten, en dat in functie van de smaken die je zelf het lekkerst vond!

? Vergeet in de loop van de volgende weken niet om de nestkastjes in je tuin te controleren en schoon te maken. Hang ze nadien snel terug zodat de vogels een nestplaats vinden. Des te vroeger je de nestkast ophangt, des te groter de kans dat het bewoond zal worden.

Meer tuintips voor oktober? Die ontdek je in Fence Tuinmagazine!

Bestel het magazine in de webshop voor slechts €5,95. Wij leveren kosteloos bij je thuis! Krijg je maar geen genoeg van de tuininspiratie in Fence? Bekijk onze voordelige abonnementen.

We wensen je alvast veel tuinplezier!

Fence Tuinmagazine: De nieuwe editie van Fence Tuinmagazine is er! Editie 5 2021 herfst najaar september oktober tuin terras tuinieren moestuin groentetuin

tuinklussen

%d bloggers liken dit: