© shutterstock

Tuinklussen voor de maand december

Hoera, december! Tijdens de laatste maand van het jaar maken we onze tuin klaar voor de winter. We knippen onze sierheesters, hangen nestkasjes op en maken een gezellige winterwandeling.

Benieuwd wat je deze maand nog meer kan doen in de tuin? Ontdek het in Fence Tuinmagazine – editie 6 2021.

Klusjes in de siertuin

❄️ Tijdens deze maand kunnen we veel sierheesters knippen: Cornus, Sambucus, Ribes, Forsythia, Lonicera, Philadelphia, Rosa, Salix….. 20-30 cm van de jonge twijgen van dit jaar zijn verzonken in de lichte grond van een kleine kwekerij, beschermd tegen de felle zon en de heersende wind.

❄️ Tijdens een zachte winter blijft je gazon groeien. Ben jij van plan om je grasmaaier uit zijn winterslaap te halen? Let dan op voor bollen die zich in het gras hebben ingeburgerd. Het gebladerte van sneeuwklokjes, narcissen, blauwe druifjes of hyacinten kan al verschijnen. Het zou zonde zijn om het te beschadigen! Je hoge gras beschermt de bollen tegen de koude op de grond, wat de bloei zal bevorderen.

❄️ Hang nestkastjes op in je tuin. Zo bied je de vogels een schuilplaats tijdens de koude nachten. Kies voor een plekje dat moeilijk toegankelijk is voor katten.

❄️ Ruim je tuinhuis eens volledig op. Potten, gereedschappen, kleine accessoires, etiketten,… tijd om orde te scheppen waar nodig. Zo hoef je binnenkort niet lang te zoeken als je iets nodig hebt.

❄️ Helleborus bloeit van november tot en met maart. Sneeuw of vorst kan deze plant wel hebben. De takken gaan weliswaar iets hangen, maar zodra de temperaturen omhoog gaan, richt de Helleborus zich weer op. Zet op een beschut en zonnig plekje voor meer bloemen.  Let op: geen water geven als het vriest, want de plant verbruikt dan nauwelijks iets.

Klusjes in de moestuin

? Begin december houdt de preivlieg het voor bekeken en hoef je niet langer bang te zijn voor schade. Je kan de beschermvliezen dus weghalen, wat het oogsten aanzienlijk vergemakkelijkt. Om stof en groene algen van het vlies te verwijderen, week je ze in een sopje.

? Het snoeien van aalbessen en zwarte bessen is eenvoudig. Het is voldoende om aan de basis de oude takken te verwijderen die sterk vertakt zijn en nauwelijks nog uitlopen. Deze verwijdering bevordert de ontwikkeling van krachtige en productieve nieuwe stengels.

? Zodra de grond door de winterregens nat wordt, loop je in de moestuin of tussen de bedden best op lange planken. Zo niet, zal de grond onder je voeten verdichten. Hierdoor wordt de aarde slechter belucht, neemt de poreusheid af en veranderen de leefomstandigheden van wortels en bodemorganismen.

? Regent het buiten? Dan is dit het ideale moment om je groentezaden te sorteren. De zakjes waarvan de geldigheidsdatum is verstreken kan je weggooien. De beste manier om je zaden te bewaren? In een luchtdichte doos onderaan in de koelkast. Zo zullen ze hun kiemkracht behouden.

Ook dit kan je doen in december

✨ Maak een mooie winterwandeling in de groenpool ‘Gentbrugse Meersen’.

✨ Haal de natuur in huis nu het buiten steeds kouder wordt. Snuister in de tuincentra tussen de vele kamerplanten en vind zo het meest unieke exemplaar. Heb je al een Philodendron ‘Birkin’ in je collectie?

✨ Binnenkort vieren we Kerstmis en Nieuwjaar. Laat ons hopen dat we dit jaar samen met familie en vrienden rond de tafel kunnen zitten. Doe alvast wat inspiratie op in dit artikel over mooie feesttafels met kerststerren.

✨ Ben je al op zoek naar kerstcadeautjes? Kom dit jaar origineel uit de hoek! Schenk iemand een jaar lang tuin- en leesplezier met Fence Tuinmagazine. Er zijn nu leuke geschenkabonnementen verkrijgbaar in de shop. Bekijk hier onze geschenken voor tuinliefhebbers.

✨ Ook een boek doet het altijd goed als geschenk. In de online Fence boekenshop vind je voor ieder wat wils. Tip: Voeg ook de gratis geschenkverpakking toe aan je winkelmandje. Dan pakken wij je bestelling feestelijk in én heb jij meteen iets leuks voor onder de kerstboom.

✨ Hang kerstverlichting op in de tuin om het extra gezellig te maken.


Meer tuintips voor december? Fence Tuinmagazine weet raad!

Bestel het magazine in de webshop voor slechts €5,95. Wij leveren kosteloos bij je thuis.

Fence Boekenshop: Fence Tuinmagazine editie 6 2021 is nu verkrijgbaar. Boordevol tuintips en inspiratie voor de winter.
Fence Tuinmagazine editie 6 2021

Wij wensen je alvast veel tuinplezier!

%d bloggers liken dit: