MoestuinTuintips

Tuinklussen voor december: nu doen in de tuin

Het einde van het jaar nadert met rasse schreden. Stukje bij beetje gaat de tuin in winterslaap. Behalve bladeren ruimen en wintergroenten oogsten, staat er niet veel meer op het programma. Nu is het vooral genieten van het mooie van het koude seizoen. Ontdek hier wat je in december kunt doen in de tuin.

Benieuwd naar meer? Ontdek tal van tips en inspiratie in Fence Tuinmagazine – editie 6 2022.

In de siertuin

🌸 Tijdens een zachte winter blijft je gazon groeien. Ben jij van plan om je grasmaaier uit zijn winterslaap te halen? Let dan op voor bollen die zich in het gras hebben ingeburgerd. Het gebladerte van sneeuwklokjes, narcissen, blauwe druifjes of hyacinten kan al verschijnen. Het zou zonde zijn om het te beschadigen. Je hoge gras beschermt de bollen bovendien tegen de koude op de grond, wat de bloei zal bevorderen.

🌸 Tijdens deze maand kunnen we veel sierheesters knippen: Cornus, Sambucus, Ribes, Forsythia, Lonicera, Philadelphia, Rosa, Salix…..

🌸 Zou er dit jaar nog sneeuw vallen? Je weet maar nooit… Een dik pak sneeuw kan wintergroene heesters, dennen en coniferen beschadigen. Veeg de sneeuw er daarom af met een zachte bezem.

🌸 Helleborus bloeit van november tot en met maart. Sneeuw of vorst kan deze plant wel hebben. De takken gaan weliswaar iets hangen, maar zodra de temperaturen omhoog gaan, richt de Helleborus zich weer op. Zet ‘m op een beschut en zonnig plekje voor meer bloemen. Let op: geen water geven als het vriest, want de plant verbruikt dan nauwelijks iets.

🌸 Hang nestkastjes op in je tuin om vogels een schuilplaats te geven tijdens de koude nachten. Kies een plekje dat moeilijk toegankelijk is voor katten.

In de moestuin

🌱 Begin december houdt de preivlieg het voor bekeken en hoef je niet langer bang te zijn voor schade. Je kan de beschermvliezen dus weghalen, wat het oogsten aanzienlijk vergemakkelijkt. Om stof en groene algen van het vlies te verwijderen, week je het in een sopje.

🌱 Het snoeien van aalbessen en zwarte bessen is eenvoudig. Het is voldoende om aan de basis de oude takken te verwijderen die sterk vertakt zijn en nauwelijks nog uitlopen. Door dit te doen, bevorder je de ontwikkeling van krachtige en productieve nieuwe stengels.

🌱 Zodra de grond door de winterregens nat wordt, loop je in de moestuin of tussen de bedden best op lange planken. Zo niet, zal de grond onder je voeten verdichten. Hierdoor wordt de aarde slechter belucht, neemt de poreusheid af en veranderen de leefomstandigheden van wortels en bodemorganismen.

🌱 Regent het? Dan is dit het ideale moment om je groentezaden te sorteren! De zakjes waarvan de geldigheidsdatum is verstreken kan je weggooien. De beste manier om je zaden te bewaren? In een luchtdichte doos onderaan in de koelkast. Zo zullen ze hun kiemkracht behouden.

En verder ook…

❄️ Probeer zo veel mogelijk naar buiten te gaan en de natuur op te zoeken. Maak een mooie winterwandeling of bezoek één van de vele winterse (groen)evenementen.

❄️ Versier de tuin, je terras of het balkon met kerstlichtjes tijdens het najaar. Wedden dat je er vrolijk van wordt?

❄️ Ga creatief aan de slag met de winterse bloemschikideeën uit Fence Tuinmagazine. Ook op de website zijn er leuke DIY’s die je zeker eens moet proberen:

❄️ Ben je nog op zoek naar kerstcadeautjes? In onze boekenshop vind je voor elk wat wils. Bestel op tijd!

❄️ Ruim je tuinhuis eens volledig op. Potten, gereedschappen, kleine accessoires, etiketten,… tijd om orde te scheppen waar nodig. Zo hoef je binnenkort niet lang te zoeken als je iets nodig hebt.

❄️ In de winter is het belangrijk om je buitenmeubels te beschermen. Wie dit nog niet gedaan heeft, trekt best snel een beschermhoes over de meubels. Of zet ze binnen in het tuinhuis, de garage of de schuur.

Meer tips?

In Fence Tuinmagazine – editie 6 2022 vind je meer tuintips voor de wintermaanden. Wil je elk seizoen genieten van handige tips en eindeloze inspiratie? Abonneer nu en geniet van korting.

%d bloggers liken dit: