Tuinkalender voor de maand maart © iBulb

Tuinklussen voor de maand maart

In maart gaan de voorbereidingen voor het nieuwe tuinseizoen volop van start. Benieuwd wat je deze maand kunt doen in de tuin, op het terras of balkon? Met de lente in het vooruitzicht is dat weer heel wat! Fence Tuinmagazine helpt je op weg.

Siertuin

🌸 Kan je niet meer wachten om met je vingers in de aarde te zitten? Dan kan je nu al vervroegd dahlia’s aan de groei brengen. Plant de knollen in een grote pot gevuld met potgrond. Zet deze pot in je serre, kas of op de vensterbank zodat ze al vroeg zullen ontwaken. Let wel op voor de nachtvorst. De eerste scheuten kan je stekken bij 20 ° C. Deze zullen nieuwe planten vormen die je vanaf half mei in de bloemperken kan plaatsen. Meer weten? In het tuinboek Liefde voor dahlia’s’ ontdek je alles over deze prachtige bloem!

🌸 Lelies in bloemperken, is dat voorbij? Helemaal niet, maar het is wel zo dat er vaak kevers aan de bladeren knabbelen. Gelukkig is er een oplossing: plant je lelies simpelweg in een grote pot. Plaats ze op het terras of balkon of zet ze bij de voordeur voor een geurende verwelkoming. In dit artikel geven we je tips voor de wondermooie Afrikaanse lelie.

🌸 Het is mooi weer en dus zal het gras deze maand al goed groeien. Je kan dus al wat vaker maaien, maar zet de machine een halve centimeter hoger dan normaal én ga er slechts 1 keer over. Later deze maand kan je het gazon een goede, stikstofvrije voeding geven die helpt bij het winterherstel.

🌸 Ga helemaal mee met de trend en probeer eens wilde bloemen te zaaien in het gazon. Je kan eventueel ook wilde bloemen planten. Het gaat niet om een bloeiende weide (dat vergt veel meer), maar bijvoorbeeld madeliefjes en ereprijs. Wil je zelf ook een bloemenparadijs in de tuin? In deze boeken over bloementuinen ontdek je er alles over!

🌸 Zaai eenjarige plantjes in potjes of trays om later snel kleur in de tuin te hebben. Als er geen vorst meer wordt verwacht (zo ongeveer tegen het einde van maart), kan je ze ook rechtstreeks in de borders zetten.

🌸 Wanneer de strengste vorst voorbij is, kan je starten met het uitplanten van vaste planten en zomerbloeiende bollen. Zorg zeker voor voldoende drainage!

🌸 Snij siergrassen terug. Als je al enkele nieuwe halmen mee inkort omdat ze al aan het groeien zijn, dan is dat geen probleem. Het gaat immers over grassen en die groeien perfect terug (vanuit wat men noemt een intercalair meristeem).

🌸 Deel uitgebloeide pollen van sneeuwklokjes en winterakonieten en plant deze terug uit. Het gaat best met een groepje bolletjes, en niet één voor één.

🌸 Hou goed de groei van vaste planten als Delphinium en andere hoog uitgroeiende soorten in de gaten. Breng indien nodig tijdig een steun aan. Hoe vroeger je dit doet, hoe makkelijker het gaat zonder schade en hoe beter de steun verstopt zal worden door de groei van de planten.

Moestuin

🌱 Heb jij rode aalbessen in de tuin? Maart is een goed moment om ze te snoeien, tenzij de temperaturen negatief zijn. Verwijder daarbij de oudste takken om zo de groei van nieuwe scheuten aan de basis van de struik te stimuleren. De twee- en driejarige takken blijven intact. Het is op de vertakkingen van die twijgen dat de meeste vruchten worden gevormd. Tot slot bekijk je ook de jonge scheuten die zich afgelopen zomer aan de voet van de aalbes hebben ontwikkeld. Daarvan behoud je enkel de krachtigste. Je kort ze een derde van hun lengte in, om zo de vertakking – en dus de productie – van de komende jaren te bevorderen.

🌱 Maak de grond in je serre klaar voor het planten van tomaten door er nu al compost op te gooien. Spreid een kilo compost per plant uit op de bodem en werk die lichtjes onder de grond met behulp van een mestvork of gaffel (maximaal 5 cm diep). De micro-organismen zullen de humus omzetten in minerale voedingsstoffen waar de tomatenplanten vanaf de aanplant van kunnen profiteren.

🌱 Zodra de bodem klaar is, kan je de ‘Matador’ spinazie (ook wel ‘Viking’ genoemd) in volle grond zaaien. Deze groeikrachtige variëteit, die langzaam zaden vormt, zal na 40 tot 50 dagen geoogst kunnen worden. Het is niet nodig om de grond fijn te bewerken. Spinazie geeft de voorkeur aan licht gepakte grond.

🌱 Heb je nog prei in de moestuin en belemmert die de aanplanting van nieuwe gewassen? Dan kan je de prei probleemloos naar een andere plek verhuizen! Oogst de prei en plaats hem in een greppel (een geul met een schuine wand), het liefst in de schaduw. Zet de preien enkele centimeter van elkaar, bedek de wortels en schachten met losse grond en besproei met water. Je kan de planten nu nog tot in mei bewaren. Handig!

🌱 Koop in het tuincentrum mini-kluitjes van sla en plant ze uit in je serre. Tenzij je de plantjes binnenshuis kunt opkweken, is dit de beste manier om van de laatste wintersla vlotjes over te gaan naar sla van jouw eerste zaailingen. Kropsla kan je al in april oogsten.

🌱 Kweek vroege aardappelen onder een plastic tunnel. De tunnel beschermt het gebladerte tegen de laatste nachtvorst.

En verder ook…

🌞 Heb je nog geen nestkasten opgehangen in de tuin? Dan is het nu tijd om dat te doen, want het broedseizoen van de vogels start in de lente. In dit boek vind je 25 leuke doe-het-zelf ideeën om je eigen nestkastjes te knutselen.

🌞 Het populaire lentepark Keukenhof is dé plek om in het voorjaar miljoenen tulpen, narcissen, hyacinten en andere bloemen te bewonderen. Het park opent de deuren op donderdag 24 maart in Lisse. Houd onze website in de gaten, want binnenkort kan je hier gratis tickets winnen!

🌞 Met een vijver in de tuin, staan er natuurlijk nog wat extra tuinklussen op jouw programma. Ontdek hier 5 vijverklussen voor de maand maart.

🌞 Zoek je nog een leuke kamerplant om je collectie aan te vullen of wil je er eentje cadeau geven? Dendrobium is een must-have, fleurige orchidee. Niet zo maar eentje, maar wel eentje die bloeit als een miniboom. Met deze haal jij meteen de lente in huis!

Ben je benieuwd naar meer leuke tuinklussen?

Abonneer nu op Fence Tuinmagazine & geniet van gratis levering bij je thuis en tal van andere voordelen!

%d bloggers liken dit: