Tuinplant in de kijker | Camelia
Camelia is in volle opmars. Ze is op en top mooi, kleurig, langbloeiend en bladhoudend. Kortom: zoals we planten graag zien in onze tuinen. Voeg daar nog aan toe dat zij amper last heeft van insecten of plagen en zich perfect heeft aangepast aan ons (nieuwe) klimaat.
Regelmatige bezoekers van de betere tuindagen kennen Guy Van Rysseghem. Hij staat er steevast met zijn schitterende camelia’s en is een wandelende camelia-encyclopedie. Zijn kennis sprokkelde en sprokkelt hij over de hele wereld. Noem een cameliaconferentie op het Europese vasteland, in Australië, China of Japan… Hij is er geweest. Onze redacteur Marc Verachtert bracht een bezoek aan zijn kwekerij in Lochristi, waar Guy ons alles vertelt over deze schitterende tuinplant.
Wist-je-datje over camelia
Maak je geen zorgen over de schrijfwijze van camelia. Met één ‘l’ is het de gewone volksnaam, met dubbele ‘l’ de wetenschappelijke. Het is maar één van de duizenden wetenswaardigheden waar Guy je met plezier op trakteert!
Cameliatips
- Begin met een sterke plant van vier jaar of ouder;
- De plant houdt van halfschaduw en een plekje beschut tegen noorden- en oostenwind;
- Geef de wortels de vrijheid wanneer je de plant uit de pot haalt, wrik of snijd ze hier en daar los;
- Plant bij voorkeur in heidegrond;
- Bedek de wortelzone ‘s winters met een aantal dode bladeren of mulch;
- Begiet je planten in een pot van maart tot september minstens eenmaal per week. Geef van oktober tot maart een keer per maand (weinig) water.


Ook in pot? En wat met nachtvorst?
“Een camelia in een pot kan wel degelijk en zelfs tientallen jaren lang”, bevestigt Guy. Het verhaaltje dat je de plant altijd en overal op zijn plek moet laten staan en nooit mag draaien omdat de bloemknoppen zich weer naar het licht zouden willen keren, maakt Guy af met één krachtig woord: ‘superstitie’, of in het Nederlands ‘bijgeloof’. Het leidt het gesprek naar de uitzonderlijk vroege en uitbundige bloei van de meest algemene cameliasoort, de Camellia japonica. “Deze bloeien al vanaf februari, soms zelfs iets vroeger, en blijven gemakkelijk acht weken lang zorgen voor kleur in tuin en op balkon”.
Flanerend tussen de planten toont Guy hoe de plant haar lange bloeiperiode waarmaakt. “Ze opent niet alle bloemknoppen op hetzelfde moment, maar spreidt dat in de tijd. Daardoor is het ook niet erg mocht een eerste portie bloemen door een strenge nachtvorst beschadigd raken. Ze vallen af en maken plaats voor nieuwe”.
Meer weten?
Bezoek de kwekerij van Guy Van Rysseghem – Reynvoet, www.camellia.be en +32 (0)9 355 55 65.
Kennismaken met camelia’s kan onder andere in het arboretum van het Provinciaal domein Het Leen, Gentsesteenweg 80 in 9900 Eeklo: www.hetleen.be.
Zie ook de Internationale Camellia Society, Beneluxafdeling: www.internationalcamellia.org
Het volledige artikel over de kweker van Guy lees je in Fence Tuinmagazine, editie 2 2020.
Tekst en fotografie: Marc Verachtert