Fijnspar (Picea)

Tuinplant van de Maand december: fijnspar

December staat voor de deur en geen tuinplant die zo met deze maand verbonden is als de fijnspar. Deze kerstboom, vaak ten onrechte dennenboom genoemd, wordt dan massaal in huis gehaald en versierd. Laat je in december eens verleiden door de kleine fijnspar met kluit. Ideaal als je weinig plek in huis hebt of het balkon of terras sfeervol wilt aankleden. LED-lampjes zorgen voor de finishing touch in de donkere dagen. De overige maanden geeft het miniboompje een bosachtige sfeer in de tuin.

Spar en den

Fijnspar (Picea)
Fijnspar (Picea)

Hoewel veel kerstliedjes de dennenboom benoemen, is het toch echt een spar. Het verschil zit ‘m in de naalden (eigenlijk: bladeren). Bij een spar zijn ze plat en staan ze afzonderlijk op de tak, dennennaalden zijn rond en staan bij elkaar. Fijnspar (Picea) heeft vaak kegels onder de takken en heeft verschillende vormen. Bijvoorbeeld de klassieke, met gelaagde takken die als een krans om de stam staan. Ze kunnen echter ook een bolvorm hebben of als piramide gekweekt zijn.

 

Binnen en buiten
In de tuin kan fijnspar zowel op een zonnige als een schaduwrijke plek staan. Haal je een fijnspar in december in huis? Laat de boom dan eerst acclimatiseren in bijvoorbeeld een schuur of bijkeuken. Anders is de overgang van buiten naar binnen te groot. Zet de fijnspar in een ruime pot met op de bodem een laag hydrokorrels. De tuinplant dient in huis regelmatig (flink wat) water te krijgen. Hydrokorrels nemen het teveel aan water op en voorkomen ‘natte voeten’. Na de Kerst geef je de fijnspar een plekje in de tuin. Het is verstandig om de plant weer te laten acclimatiseren in bijkeuken of schuur.


Mooiwatplantendoen.nl.

%d bloggers liken dit: