Tuintip | Zelf bloemen drogen

Vele tuinbloemen kunnen gedroogd worden en in boeketten verwerkt. Ideaal voor als je wat langer van je bloemen wil genieten. Benieuwd hoe je zelf bloemen kan drogen? Met de tips van Fence is het makkelijker dan je denkt!

Droogbloemen zijn dé hype van het moment. In schattige vaasjes of samengebonden tot een een tijdloos boeket. Droogbloemen zijn alomtegenwoordig op Instagram, Pinterest en in real life. Fence Tuinmagazine geeft je tips om zelf bloemen uit de tuin te drogen. Tijd voor flower power!

De juiste bloemen

In theorie kan je alle bloemen drogen, maar in de praktijk zijn er bloemensoorten die beter drogen en langer houdbaar zijn eens je ze gedroogd hebt. Narcissen, tulpen en witte bloemen laat je best even links liggen. De witte bloemen durven namelijk snel bruin te kleuren. Ga daarom met andere bloemensoorten van start. Lavendel, hortensia’s, rozen, papavers of korenbloemen zijn ideaal om mee te beginnen.

Maar wanneer moet je die bloemen dan plukken en drogen? Dit is waarschijnlijk het moeilijkste onderdeel van dit stappenplan. Het is belangrijk dat je de bloemen plukt als ze op hun mooiste zijn qua kleur. Onverbiddelijk. Ook wanneer je ze plukt heeft een invloed op het resultaat. Doe dit wanneer ze zo droog mogelijk zijn. Vlak na een regenbui of ’s ochtends na de dauw zijn dus slechte momenten.

Aan de slag! Hoe ga je te werk?

Bloemen aan de lucht drogen is de makkelijkste manier.

Stap 1
Verwijder de vlezige, overtollige bladeren van de bloemstelen. Zo zullen de bloemen op een efficiëntere manier drogen.

Stap 2
Bind de bloemen bij elkaar in kleine bosjes en wikkel ze eventueel in krantenpapier om ze tegen stof te beschermen. Zorg daarbij dat er voldoende lucht kan circuleren om ze optimaal te laten drogen.

Stap 3
Hang ze ondersteboven (met de bloemhoofdjes naar beneden) op aan het plafond in een ruimte die droog, donker, goed geventileerde en niet te koele is. Daar zullen de bloemen geleidelijk drogen. De meeste bloemen hebben 4-6 weken nodig om optimaal te drogen.  Zo zijn de ideaal om te gebruiken in bloemstukjes of boeketten. Je kan ze ook langer (enkele maanden) aan het plafond laten hangen, zo kan je ze geleidelijk verwerken.

Stap 4
Voor de afwerking van de droogboeketten kan je bladeren van struiken bewaren. Meng daarvoor een deel glycerine met twee delen kokend water. Giet de afgekoelde vloeistof in een vaas met de twijgen. Door de basis van de stengels aan te snijden en van een kruisje te voorzien, kan de glycerine beter worden opgenomen en zich door de hele tak verspreiden zodat de bladeren niet verwelken. De takken kunnen ook worden bewaard in boeketten die aan het plafond hangen.


Nieuw in de webshop: Stijltips voor droogbloemen

Wil je meer weten over zelf bloemen drogen? In het boek Droogbloemen vind je talrijke tips voor het kweken, plukken en drogen van bloemen, zaaddoosjes en bladeren. Je gaat stap voor stap aan de slag en leert alles over styling met droogbloemen. Van guirlandes tot tafeldecoratie.

Bestel hier het boek Droogbloemen voor €22,50 en krijg gratis verzending.

droogbloemen gedroogde bloemen diy tips inspiratie zelf bloemen drogen kweken plukken guirlandes tafeldeco met droogbloemen tafeldecoratie interieur hip bloemencreatie boeket styling stap voor stap uitleg informatie fence tuinmagazine

%d bloggers liken dit: