Hortensia inspiratie © pexels

Tuintip: Zo verzorg je hortensia (Hydrangea)

De hortensia is een van de meest populaire tuinplanten, en terecht! Bolle bloemschermen met stervormige bloemen geven de Hydrangea haar charme. Maar hoe moet je een hortensia snoeien? En waar zet je deze plant het best? Groen van bij ons geeft tips voor deze prachtige plant.

Verzorgingstip voor de populaire tuinplant hortensia (hydrangea).
inspiratie © pexels

Populaire soort: Hortensia ‘Annabelle’

De Hydrangea arborescens ‘Annabelle’, ook wel hortensia ‘Annabelle’ genoemd, is ondertussen een klassieker onder de hortensia’s. De Annabelle is een grote struik met grote, witte, ronde bloemen die lang mooi blijven. Deze tuinhortensia is winterhard en geeft elk jaar bloemen.

Het is een zomerbloeier (juli-augustus) die zich zowel in de schaduw als in halfschaduw goed voelt. In de nazomer en het begin van de herfst kent de Annabelle een roomkleurige en groene uitbloei. Snoei tegen het einde van de winter.

Verzorgingstip voor de populaire tuinplant hortensia (hydrangea).
Hydrangea macrophylla Mme A. Riverain © Marc Hoffman, iVerde

Andere soorten hortensia

Naast de Hydrangea Annabelle bestaan er nog tal van andere, mooie soorten hortensia:

Hydrangea macrophylla
Deze zomerbloeiende hortensia is verkrijgbaar in verschillende kleuren en bloeivormen. Er zijn varianten met een grote, bolle bloei met vooral steriele bloemen of varianten met een sering-vormige bloei. ‘Ayesha’ is een seringbloemige cultivars met een mooie witte bloei. Minder winterhard. Houdt van een beschutte plek.

Hydrangea paniculata
Grote heester met donkergroen blad. ‘Grandiflora’ vormt grote, kegelvormige pluimen witte bloemen die tegen het einde van de zomer verkleuren naar rozerood. ‘Unique’ is een gelijkaardige cultivar met nog grotere bloemen.

Hydrangea involucrata
Mooi gevormd, licht- tot donkergroen blad. Deze hortensia houdt van een plek in de zon of in de lichte schaduw. Ze vertoeft graag in voedzame, vochthoudende, maar toch goed doorlatende grond. ‘Hortensis’ bloeit op het einde van de zomer met trossen roomkleurige, roze en groene bloemen.

Hydrangea planten op de juiste standplaats

1. Kies een gezonde plant
Voor je kan beginnen planten moet je natuurlijk eerst een hortensia kopen. Welke je kiest, is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Zoals gezegd is de Annabelle een populaire keuze, maar ook de andere soorten hortensia’s zijn meer dan de moeite waard. Welke je ook kiest, het is belangrijk dat je gezonde plantjes koopt, d.w.z. zonder bruine of dorre bladeren.

2. Waar plant je de hortensia?
Halfschaduw is de ideale standplaats voor een hortensia, maar je kan hem ook in de schaduw planten. Sommige soorten (zoals de Annabelle) verdragen flink wat zonlicht (als er voldoende water wordt gegeven). Toch plant je een hortensia best in het noorden of westen voor de beste kans op succes.

3. Wanneer plant je de hortensia?
Je kan hortensia’s planten op zowat elk moment van het jaar (als het niet vriest) maar de beste periode is, net zoals voor het snoeien van de hortensia, in maart-april.

4. Planten maar! Zo doe je het:

  • Maak een ruim plantgat, ca. 2x zo breed en diep als de pot groot is.
  • Vul het plantgat voor de helft met compost en potgrond.
  • Verdroogde wortels? Snoei deze zeker terug voor je plant.
  • Voelen de wortels droog aan? Zet de plantjes met pot even in een emmer met water
  • Maak de kluit voorzichtig los met je handen
  • Vul de rest van het plantgat met potgrond en de grond die losgekomen is van de plant.
  • Duw stevig aan.
  • Geef de hortensia ten slotte wat water.

Verzorgingstips

Snoei in februari-maart tot op een drietal ogen of zo’n vijftiental centimeter van de grond. Een hydrangea bloeit op jong hout en mag dus elke lente helemaal kort geknipt worden. Verwijder de uitgebloeide bloemen.

Bron: www.groenvanbijons.be

%d bloggers liken dit: