Tuintrends 2020: rustgevend, urban én mix van culturen

Verlang je stiekem al naar de zon? Kan je niet wachten om onder een stralende hemel te genieten van je tuin? Laat je dan inspireren door de tuintrends van 2020.

Inner Retreat

Meer en meer hebben we de behoefte om tot rust te komen en te onthaasten. We willen ons terugtrekken uit de drukke buitenwereld om te ontspannen. In de tuin beschrijven we deze trend als Inner Retreat. De natuur om ons heen zorgt voor rust en eenheid.

Houten volders, ovaalvormige uitsparingen en borders, een vijver, hangmatten, … Dat is waar Inner Retreat voor staat. In deze tuintrend zul je geen heftige kleuren of extreme vormen aantreffen. Wel heeft de tuin een intieme, extra groene uitstraling en vind je er planten met fijne blad- en stengelstructuren. Het gebruik van wittinten en transparante materialen versterkt het kalmerend effect.

Tijdens regenbuien kan het hemelwater eenvoudig wegvloeien in de borders, vijver en via de openingen van de vlonder. De tuin biedt ook een warm welkom aan vogels, vlinders, bijen en andere bestuivers.

 

Blended Cultures

De digitalisering verbreedt en versmalt onze wereld waardoor we neiging hebben om in een eigen bubbel, met enkel gelijkgestemden, te leven. De trend Blended Cultures doorbreekt dit en laat grenzen vervagen.

In deze voorbeeldtuin vind je een bonte mix van materialen, werelden en culturen. Ook is er plaats voor verschillende planten. Natuurtinten spelen met de felle accentkleuren. Zo krijgt een serre een exotische uitstraling door de ruiten te voorzien van kleurfolie. Meubels en accessoires zijn een mix van lokaal en globaal en geven een vrolijke, ongedwongen en folkloristische sfeer. Planten, zowel inheems als exotisch, zijn aantrekkelijk voor tuindieren en insecten. Hemelwater wordt opgevangen in regentonnen of kan direct de bodem intrekken in de royale borders.

 

Street Savage

De trend Street Savage zorgt voor allesbehalve picture perfect. Imperfectie en vrijheid vormen het uitgangspunt. In deze voorbeeldtuin is dat vertaald naar een onconventionele uitstraling met invloeden uit de hiphopscene en van de straat.

De industriële meubels (om op te chillen) en potten zijn gemaakt van gerecyclede materialen en de schuttingen zijn beschilderd met graffiti. Op de grond ligt halfverharding (Black Sparkle). Dat geeft een streetlook maar, in tegenstelling tot een betonnen vloer, kan het regenwater wel direct de bodem intrekken.

Planten staan veelal in potten in vrolijke kleuren. Door te kiezen voor nectarrijk groen kunnen vlinders, bijen en andere bestuivers volop toehappen.

 


Tuinontwerper: Wim Wijsman i.o.v. Tuinbranche Nederland
Realisatie: Wim Wijsman en Huiting Hoveniersbedrijf
Mede mogelijk gemaakt door Griffioen Wassenaar, Capi Europe, Woodvision, Van der Leeden Mandwerk, Martens, Ter Steege, Edelman, Michel Oprey, Rijnbeek en Huiting Groep.

 

%d bloggers liken dit: