Eropuit

Uit-tip: Torgny, het meest zuidelijke dorp van België

Dit weekend lijkt het éindelijk mooi weer te worden. Wil je graag een leuke uitstap maken? Breng dan eens een bezoek aan Torgny, gelegen in de Gaumestreek of Belgische Lotharingen. Een heel eind rijden vanuit Vlaanderen, maar op een zonnige dag in de waan van een heus Provençaals dorpje.

De Gaumestreek

De Gaume situeert zich een beetje buiten de landsgrenzen van Virton. Uit onze aardrijkskundelessen weten we nog dat hier de Vir en de Ton samenvloeien. Toch is het niet dit grijze stadje dat ons zal weten te boeien, maar wel de gewaardeerde Sentier des Songes, zowat de mooiste wandeling die je kan maken onder de rook van Virton.

De echte Gaume begint zodra je de reusachtige papierfabriek van Harnoncourt voorbij bent gereden. De glooiende landschappen worden ruimer en het typische karakter van deze streek ontvouwt zich. Groene malse hooilanden, beken afgezoomd met kronkelige bomen die zijn uitgedost met reusachtige maretakken, hagen en heggen.

Meteen wordt ook de vogelrijkdom van de Gaume duidelijk, want lang moet je niet wachten vooraleer de eerste rode en zwarte wouwen zich laten zien, de grauwe kiekendief boven een graanakkertje laveert en een zwarte ooievaar zijn opwachting maakt. Hier kan je na zonsondergang nog genieten van de krekkende kwartelkoning, de roep van een kerkuil en in de bossen die van de raaf (jawel!) of zwarte specht. De kleine boomgaardjes en bosjes die je her en der voorbij fietst, bulken ook van de distelvinken, goudvinken en bonte vliegenvangers.

Fence Tuinmagazine: Breng een bezoek aan Torgny, het mooiste dorpje van Wallonië.
Zomaar een bloemengevel in Torgny © Dirk Vercammen

Torgny op de cuesta

Fietsen zeggen we, want om deze streek 100 % te kunnen waarderen, laat je de auto maar beter even staan. Maar hou er wel rekening mee dat je op weg van Virton naar Torgny, het zuidelijkste dorp van België, een cuesta over moet. Dat is een heuvelketen met één steile en één relatief vlakke helling die loopt van oost naar west. Torgny, onze eindbestemming, ligt op de toch wel heel steile Bajociaancuesta.

Naar de bakermat van de tuinarchitectuur

Voor de mooiste tuinen moet je hier niet achter de huizen kijken, maar ervoor of ernaast. Daar vinden we prachtige muurflora zoals je het nog maar zelden ziet. Grote dekens van muurleeuwenbek hangen langsheen de verweerde muren, waartussen muurhagedissen zenuwachtig een insect proberen te verschalken. Aan de voet van de muur reikt Robertskruid naar de muurleeuwenbek waardoor er een natuurlijk boeket ontstaat, afgewerkt met een aantal zeldzaamheden.

Steenbreekvaren en muurvaren zetten de toon. Maar waar het kan, zie je ook wilde aardbeitjes een plekje voor zich reserveren. Geen wonder dat de warme muren meteen ook één groot solitaire bijen- en insectenhotel zijn. Hier hoef je geen houten kastjes op te hangen, logies genoeg!

Sunset in een rustig Torgny

Dat is niet zo voor de Homo touristicus, want het paar tiental kamers in dit dorp is voor de happy few. La Grappe d’Or is het meest gekende hotel, want ook een Michelinrestaurant. Verder zijn er nog 2 kleinere hotelletjes; Hotel L’Empreinte du Temps is gevestigd in een voormalig schoolgebouw; en 2 B&B’s Le Bouton d’or en Les P’tits Djones. Dat betekent dus totale rust in dit vredige dorp vanaf de vooravond, als de groepen toeristen terug naar hun hotels in de wijdere omgeving gaan.

Torgny en haar wijngaarden

Tijd voor een degustatie in een van de winkeltjes met streekproducten of een gezellige proeverij van een wit wijntje in pakweg de Clos de L’epinette. Francis De Laet, een uitgeweken Vlaming, beheert al decennia een wijngaard vlak onder de kerktoren. Deze ligt op de zuiderhelling van de cuesta en in de tuin waan je je werkelijk in La Douce France.

Fence Tuinmagazine: Breng een bezoek aan Torgny, het mooiste dorpje van Wallonië.
Op bezoek in de wijnproeverij van Clos de l’Epinette © Dirk Vercammen

Heus microklimaat

Warm, dat is hier het minste dat je kan zeggen als de zon doorbreekt! Torgny heeft écht een microklimaat. Door de zuidelijke oriëntatie van de cuesta in combinatie met de kalkbodem, wordt het hier warmer dan waar dan ook in België. Hier komen daardoor van nature enkele zeer zuiderse vlindersoorten voor, maar tevens de bidsprinkhaan en de cicade bijvoorbeeld.

Overigens is de grens met Frankrijk vlakbij. Fiets of wandel de cuesta af in zuidelijke richting tot aan Le Chiers, die rustig doorheen de vallei stroomt. Hier begint Frankrijk. Doe even de moeite om de volgende cuesta te beklimmen, het grensdorp Vélosnes door te rijden en even halt te houden in Bazeilles-sur-Othain waar duizenden libellen rondfladderen en waar je met héél veel geluk misschien nog een otter tegenkomt. Wie Torgny bezoekt en er enkele dagen voor uittrekt, mag niet vergeten om ook een bezoekje te brengen aan een van de vele ondergrondse forten van de historische Maginotlinie.

%d bloggers liken dit: