Urban jungle in hartje Gent

Jaar na jaar kleurt het centrum van Gent groener. Zowel publieke als private projecten schenken steeds meer aandacht aan het belang van natuur in de binnenstad. Dat deed ook tuinaannemer Stijn Phlypo. Hij creëerde een urban jungle in hartje Gent.

Het resultaat mag er zijn: met deze stadstuin won Stijn de Publieksprijs voor Vlaamse Tuinaannemer 2019-2020. Geniet mee van dit pareltje!

Binnenstebuiten in de binnenstad

De eigenares van een weelderige stadstuin in Gent vroeg Stijn om een groene plek te creëren die haar rust en inspiratie biedt. Omdat de grond zodanig verhard was, koos Stijn voor een slimme opbouw als daktuin, met een extra voedzame bodemlaag als waterbuffer.

Overgang van huis naar tuin

De bestaande omheining inspireerde Stijn om met extra dunne hardhouten latten te werken als verhardingsmateriaal voor het ruime terras. Het toegangspad voerde hij uit in ruime betontegels en liet hij zacht hellen naar de woning toe. Zo kan de dame des huize steeds gemakkelijk al haar werkmaterialen aan- en afvoeren met een trolley. Het terras ligt een trede hoger dan het pad, waardoor het tuintje extra diepte en gezelligheid krijgt. Als permanente zitbank koos Stijn voor grote betonnen U-elementen, stevig verankerd in de ondergrond en voorzien van een praktische metalen rugleuning. Het is ook de ideale plek om stapelhout onderin te bergen voor een barbecue of vuurhaard.

Weelderige plantenkeuze

De beplanting rondom is weelderig en munt uit in een veelheid van groentinten, bladvormen en texturen. Langs het toegangspad koos Stijn voor een losse wintergroene haag van steenlindes (Phyllyrea latifolia). In een uitsparing in het hardhouten terras liet hij plaats voor een meerstammige doodsbeenderenboom (Gymnocladus dioica). Van deze boom met decoratieve stam vinden we nog enkele exemplaren terug in de beplanting langszij. De lange, frisgroene bladeren bieden een natuurlijke schaduw en zijn een streling voor het oog. Evenzo wanneer de eigenares er vanuit haar bureau op de eerste verdieping op neerkijkt. Zelf voegt ze soms nog enkele nieuwe planten toe aan het ontwerp. Ze ervaart haar tuin als een uitbreiding van haar woonkamer. “Dat de tuin bijdraagt aan het groene karakter van de Gentse binnenstad is natuurlijk mooi meegenomen”, zegt Stijn, “maar genieten komt nog steeds op de eerste plaats.”

Meer info : Stijn Phlypo Tuindesign & www.tuinaannemer.be

%d bloggers liken dit: