Van moes- tot wellnesstuin

Een tuin waarin je kan relaxen maar ook je groene kriebels kwijt kan. Dat was de opdracht voor tuinaannemer Jeroen Maes uit Schilde. Door heel wat bestaande vaste planten te integreren in het nieuwe ontwerp, hield hij het prijskaartje scherp. Het resultaat: een evenwichtige tuin die de volgende jaren kan uitgroeien tot een wellnessparadijs.

Een multifunctionele maar gezellige tuin met zowel ruimte voor wellness als een plek voor een moestuin. Dat was de wens van de eigenaars waarmee ze naar tuinaannemer Jeroen Maes stapten. Met een strak budget onderging de tuin een grondige opknapbeurt.

Bij aanvang van de werkzaamheden rooide Jeroen de meeste beplanting in de tuin. Enkele solitaire bomen behielden hun plaats in het nieuwe plan. Ook een aantal vaste planten (rododendrons, buxus, camelia, pioenen) kuilde hij op om ze in een latere fase een nieuwe plek te geven. En dat scheelt op de rekening. De eigenaars kozen daarbij voor jonge planten, goedkoper in aanschaf en zo kunnen ze hun tuin zien verder groeien en evolueren. Om alle planten een goeie start te garanderen, voegde Jeroen een aangepaste bemesting en tuinbouwcompost toe.

Ruimte voor een moestuin
Tussen het gazon en de groentetuin staat een mooie, lage taxushaag die voor een subtiele scheiding zorgt. De ruime serre en de moestuin werden perfect in het geheel geïntegreerd. Er werd voldoende plaats voorzien om verschillende groentesoorten te kunnen kweken. Ook het knaagdier van de familie voelt zich hier thuis. Dit gedeelte neemt een groot deel van de tuin in, maar doordat de groentetuin aan de zijkant van het perceel werd geplaatst, blijft er voldoende plek over voor de siertuin.

Lees de volledige reportage in het meinummer van Fence

 

 

Herbronnen in eigen tuin

De bewoners kozen voor de combinatie van een groot, aan het huis grenzend terras dat overgaat in een onderhoudsvriendelijke grasvlakte. In de organisch gevormde border langs het gazon kregen de oorspronkelijke rododendrons een nieuwe thuis. Via een pad en een terras in ipé, een tropisch hardhout, bereik je het tuinhuis achteraan in de tuin. Op termijn zal dit tuinhuis uitgerust worden met verschillende wellnessfaciliteiten. De tuindouche staat al klaar, dichtbij een beschut hoekje waar later de spa komt te staan. De eigenaars willen hier een oase van herbronning inrichten. Tijdelijk bedekte Jeroen het dragende grondvlak met een kunststofgrasmat. Zo kunnen de bewoners op eigen krachten de metamorfose van inspannen naar ontspannen verder vormgeven en hun tuin laten meegroeien met hun wensen en verlangens.

 

<<<kader>>>

Jeroen Maes eindigde met deze tuin op de derde plaats in de categorie ‘Jong talent’ van de wedstrijd “Vlaamse Tuinaannemer 2013/2014”.

Info www.groen-atelier.be

 

%d bloggers liken dit: