© iVerde

Vaste planten in het najaar planten? Jazeker!

Van vaste planten krijg je nooit genoeg. Jaar na jaar geniet je van de vele kleuren en vormen. Wist je dat het najaar, net als het voorjaar, een goede tijd is om ze te planten? Kies een mooie herfstdag uit en ga aan de slag!

Waarom in het najaar planten?

De meeste vaste planten koop je in kweekpotjes. Deze kunnen het hele jaar door de tuin in. Het najaar is extra geschikt omdat de grond dan nog warm is. De planten wortelen voordat de winter valt waardoor ze in het voorjaar snel uitgroeien. Ook zijn er vaste planten te koop waarvan de wortels zichtbaar zijn (naakte wortels). Plant deze wanneer ze in rust zijn: van november tot maart. Zorg dat je ze beide niet tijdens vorst of extreme droogte plant.

Hier let je op als je vaste planten kiest

Let er bij het kopen op dat je de juiste soorten kiest. Veel vaste planten zijn zonaanbidders, andere voelen zich prettig in de schaduw of halfschaduw. Ook zijn er vaste planten die wintergroen zijn, bijen en vlinders aantrekken of de bodem bedekken.

Zo doe je het

1. Haal de plant uit het kweekpotje, zonder het te beschadigen.
2. Maak met een schep een ruim plantgat (twee keer zo groot als de kluit).
3. Woel de bodem van het plantgat los.
4. Vul het met zoveel tuinaarde dat de plant ietsje dieper komt te staan als in het kweekpotje.
5. Zet de plant erin en vul aan met de uitgegraven tuingrond.
6. Druk de grond licht aan.
7. Geef water.

WEETJES: 

❀ Vaste planten combineren perfect met bloembollen. Je plant ze beide in het najaar en vullen elkaar prachtig aan in de border.

❀ Wel eens gehoord van weefplanten? Dit zijn vaste planten die de verschillende delen in een border door elkaar ‘weven’. Zeeuws knoopje (Astrantia) en IJzerhard (Verbena) zijn perfecte weefplanten.

%d bloggers liken dit: