Pulsatilla vulgaris (c) Perennialpower.nl

Vaste planten op hun mooist

Wil je ook ieder seizoen verrast worden door de fraaiste planten in je tuin?Elke vaste plant heeft zijn eigen periode waarin hij op zijn mooist is. De groene toppers plant je het beste in het najaar. Met een beetje geduld laten ze zich vervolgens van hun mooiste kant zien in de verschillende seizoenen.

Voorjaar
In het voorjaar staan de vroegbloeiers te popelen om hun schitterende bloemen te laten zien. We hebben er vijf op een rij gezet:

1. Longkruid (Pulmonaria)
2. Sleutelbloem (Primula)
3. Gebroken hartje (Dicentra)
4. Elfenbloem (Epimedium)
5. Wildemanskruid (Pulsatilla)

Zomer
Terwijl de voorjaarsbloeiers nog nagenieten van een stralende start, kunnen de zomerplanten niet wachten om hen op te volgen. Uit het enorme aanbod zomerse bloeiers hebben we tien toppers gekozen:1.   Rode zonnehoed (Echinacea)
2.   Ridderspoor (Delphinium)
3.   Kattenkruid (Nepeta)
4.   Vlambloem (Phlox)
5.   Meisjesogen (Coreopsis)
6.   Akelei (Aquilegia)
7.   Klokjesbloem (Campanula)
8.   Monnikskap (Aconitum)
9.   Zeeuws knoopje (Astrantia)
10. Ooievaarsbek (Geranium)

Herfst
In de herfst bloeien planten die vaak sterke, warme kleuren hebben. Vijf prachtige herfstbloeiers zijn:

1. Zilverkaars (Cimicifuga)
2. Herfstaster (Aster)
3. Herfstanemoon (Anemone)
4. Hemelsleutel (Sedum)
5. Zonnehoed (Rudbeckia)

Winter
Vaste planten die in de winter bloeien zijn schaars, maar toch zijn er enkele die helemaal opleven en alle aandacht naar zich toe trekken. De kerstroos (Helleborus) is er zo een. Vooral de Helleborus orientalis hybridus met zijn fantastische kleurenpalet is heel populair. Maar ook winterviooltje (Viola) is een fleurige blikvanger in de wintertuin.

De beste tijd om te planten
Ongeacht wanneer ze bloeien geldt voor de meeste vaste planten dat de herfstmaanden bij uitstek geschikt zijn om ze te planten. Dit komt omdat dit een rustperiode voor ze is zonder groei of bloei. Als het nog niet vriest hebben ze alle tijd om nieuwe wortels te vormen. In het voorjaar kunnen de planten hierdoor meteen water en voedingsstoffen opnemen.

Goed om te weten

Er zijn ook vaste planten die, buiten hun bloeiperiode, een opvallende verschijning zijn door hun fraaie bladeren. Kaukasisch vergeet-mij-nietje (Brunnera macrophylla), Schuimkaars (Tiarella) en hartlelie (Hosta) zijn daar goede voorbeelden van.
Door varens, siergrassen en wintergroene bodembedekkers te planten voorkom je kale plekken en blijft je tuin het hele jaar vrolijk.

 


bron: www.perennialpower.nl

%d bloggers liken dit: