Merel op zoek naar voedsel in de tuin

Verbeter het voedselaanbod voor tuinvogels

In de winter krijgen vogels het moeilijker om hun kostje bijeen te scharrelen. Daarom is het een goed idee om ook in je eigen tuin de dieren te helpen en extra voedsel te voorzien. Met deze tips tover jij je tuin om tot een banket voor vogels.

Natuurlijk aanbod aan bessen en zaden

Tuinen hebben zoogdieren en vogels dikwijls weinig voedsel te bieden. Wil je  fundamenteel iets doen aan het voedselaanbod in je tuin? Dan kan je het beste werk maken van de aanleg van vogelbosjes. Vogelbosjes bestaan uit een kleine oppervlakte die je aanplant met gemengd bosgoed en inzaait met een mengsel van schaduwbosplanten. In Nederland is de term ‘Tuiny Forest’ al ingeburgerd, het staat er voor een stukje oerwoud in een gewone tuin.

Wintervoeding of altijd voederen?

Wanneer voederen we vogels? Daarover is veel discussie!

? De ene wetenschapper stelt dat je beter niet voedert. Zoiets is misschien wel wat kort door de bocht geredeneerd als de natuur er zo slap aan toe is dat er geen voedsel is.
? Andere wetenschappers zweren bij voederen vanaf de eerste vorst.
? En nog anderen doen aanbevelingen om in de trektijd eiwithoudende voeding te geven.

Verder raden ze aan om de hele winter door een rijk aanbod aan granen, zaden, vetten en insecten te voorzien.

Waar geef je vogels hun voedsel?

Goed nieuws: dit kan gewoon overal! Bij het raam of achter in de tuin op een verborgen plekje, het maakt niet uit. Houd wel goed in het oog dat katten niet bij je voederplaats kunnen komen, anders maak je het wel héél gemakkelijk voor deze rovers.

In bosrijk gebied probeer je ook maar beter de eekhoorns te weren, ook al lijken dit zo’n lieve diertjes. Een goed idee is hen op een aparte plaats wat noten te geven, zodat ze de voedertafel niet plunderen en alle vogels wegjagen.

Het voedsel kan je het beste aanbieden in de buurt van wat bomen of struiken. Je doet het beter niet in het midden van een gazon. In dat geval moeten de vogels niet alleen telkens ver vliegen en brandstof verbruiken, maar worden ze ook vaker het slachtoffer van een hongerige sperwer of havik. Op zich is dit niet zo erg, de natuur is nu eenmaal een strijd van eten en gegeten worden. Maar uit schrik kan een hele zwerm vogels ook wel eens in paniek een stuk bos kiezen dat reflecteert in jouw grote venster. Met alle gevolgen van dien.

Tips voor de inrichting van je voedertafel

Vogels kan je op verschillende manieren voedsel aanbieden. Wij geven graag enkele tips:

?Kieper zeker niet alles op de grond. Zo loop je het risico exotische planten te zien verschijnen in het voorjaar. Het is bovendien niet goed voor de kwaliteit van je zaden en granen, die wak worden. En de vogels hoppen na een tijdje rond in een mix van voedsel en uitwerpselen.

?Kies voor een oerdegelijke voedertafel met afdakje. Ga voor een tafel die niet te klein is, dat vergroot het waarnemingsplezier.

?Voorzie eventueel een stalen korf om de kauwen weg te houden. Die mogen ook te eten krijgen, maar bij voorkeur gebeurt dit niet op de familievoedertafel.

?Glazen of transparante kokers (‘dispensers’) zijn erg in trek. Alles blijft droog, er is constant automatische aanvoer, verschillende vogels kunnen gelijktijdig hun kostje bijeenscharrelen én het is hygiënisch verantwoord.

Vogels die vooral op de bodem hun kostje bijeenscharrelen, kan je ook helpen door een speciale grondvoedertafel met een soort van kunststof raster. Zo blijft het voeder droog en lopen de vogels niet het risico geïnfecteerd te raken met parasieten of bacteriën.

Help de vogels een handje en voorzie onderdak en voeding voor de mees, roodborstje, mus,
Roodborstje

Gevarieerde en gezonde voeding is een must!

Vogels kun je in drie soorten indelen: zaadeters, insecteneters en alleseters. Veel insecteneters zijn er niet in de winter, omdat die meestal ver weg trekken naar plaatsen waar ze wel nog insecten vinden. Zaadeters als de huismus of de groenling herken je goed aan hun dikke snavel. Alleseters zoals de merel eten graag vlierbessen, maar versmaden ook geen appel of een regenworm.

? TIP: In de handel vind je heel veel zaadmengsels, granen en vetten. Je kan natuurlijk ook zelf (zoutloos!) spekvet smelten, er granen en zaden in mengen en laten opstijven. Zo heb je een vetbol waarvan je zeker de samenstelling kent. Geef geen brood, zout of gekookt voedsel. Al die zaken horen in de GFT-bak thuis


Meer te weten komen over de vogels in je tuin?

» Bestel nu het Zakboek voor de vogeltuin (GRATIS VERZENDING!)

? ACTIE: Bestel nu en krijg Fence Tuinmagazine – editie 1 2022 GRATIS meegeleverd!


Tekst: Dirk Vercammen

%d bloggers liken dit: