Dahlia ' Honka Pink' © iBulb

Vergroot de biodiversiteit in je tuin met zomerbollen

De maanden april en mei staan voor de groei en bloei van veel bloemen. Behalve dat je zelf kan genieten van de sierwaarde van een kleurrijke bloemenzee, zijn ze ook erg nuttig voor insecten zoals bijen en vlinders. Zij gebruiken het stuifmeel en de nectar namelijk als voedsel om van te leven. Plant daarom extra zomerbollen in je tuin!

Zomerbollen, je kan er niet genoeg van hebben!

Zomerbloembollen zijn kampioen in het produceren van veel bloemen én in het leveren van nectar en stuifmeel. Je kiest het beste lampenpoetser (Liatris), de Abessijnse gladiool (Gladiolus callianthus), Crocosmia en dahlia’s met open hartjes. Met de vele zoemende bijen en fladderende vlinders is het zowel voor de insecten als voor jou pas echt genieten van je tuin.

Variatie aan zomerbollen

Net als mensen eten niet alle bijen en vlinders hetzelfde. Zorg daarom dat er divers voedsel in de tuin te vinden is, in de vorm van nectar en stuifmeel. Dit creëer je met een ‘bloeiboog’; een gevarieerd aanbod van planten met verschillende bloeiperiodes. Zomerbollen zijn een goede aanvulling voor de diversiteit. Het zorgt ervoor dat er het hele jaar voedsel te vinden is.

Dahlia’s

De Dahlia is een zomerbol die insecten een bijzonder lange periode van eten voorziet. Dit komt omdat ze tot de eerste vorst, dus tot ver in het najaar, blijven bloeien. Dahlia’s maken nieuwe knoppen aan wanneer je de uitgebloeide wegneemt. Is er een bloem uitgebloeid? Haal hem dan weg zodat er weer nieuw bloemenpracht én nieuw voedsel aan komt.

De natuur in balans

Biodiversiteit is niets anders dan diversiteit aan levensvormen. Zonder plankton geen vis, zonder bomen geen apen en zonder bloemen geen bijen. De verschillende soorten dieren en planten houden elkaar in balans. Samen vormen ze een levende en productieve natuur. Met elkaar kunnen we helpen om de biodiversiteit te verbeteren, beginnend in de tuin. Doe je mee?

Wil je meer weten over zomerbollen? Kijk dan op www.bloembol.org.

%d bloggers liken dit: