Verkies de Vogel van het Jaar

Elk najaar organiseert Vogelbescherming Vlaanderen de verkiezing van de ‘Vogel van het Jaar’. Tot einde december 2014 valt deze eer nog te beurt van de Kerkuil. Als gevolg van zijn overwinning startte Vogelbescherming Vlaanderen een sensibilisatiecampagne om het houden van roofvogels in gevangenschap te ontmoedigen. Welke vogel in 2015 extra aandacht moet krijgen, beslis jij. Wij stellen je graag 12 nieuwe kandidaten voor! 

Een verkiezing zonder kleurrijke individuen is geen verkiezing. De Blauwborst en de Smient nemen deze rol dan ook graag op zich. Naast schoonheid is ook inhoud belangrijk in een verkiezing. Kwartel, Klapekster, Matkop en Wulp staan symbool voor ‘Rode Lijstsoorten’ of soorten die het moeilijk hebben om in Vlaanderen stand te houden. De Kauw is het zwarte schaap onder de vogels. Een vogelsoort die door haar grote intelligentie zich goed kan handhaven maar daarom soms in conflict komt met de mens. De Boomvalk staat meestal in de schaduw van zijn ‘grotere broer’ de Torenvalk, maar verdient het om ook eens in de spotlichten te staan. Extra aandacht mag ook gaan naar soorten die hier maar korte tijd te gast zijn zoals de Kleine Rietgans. De Grote Gele Kwikstaart vertegenwoordigt de diersoorten die zich meer en meer aanpassen aan een stedelijke omgeving. Pimpelmees en Groenling sluiten het lijstje af, twee ‘gewone’ tuinvogelsoorten’ maar elk met hun specifieke, uiterst interessante levenswijze.

Ken je deze vogelsoorten niet zo goed of ben je benieuwd naar de elementen waarin ze uitblinken? Surf dan naar de website www.vogelvanhetjaar.be, ontdek hun kenmerkende eigenschappen en breng er meteen ook je stem uit. Met jouw stem maak je trouwens kans om een van de vele mooie prijzen te winnen, stuk voor stuk natuurgerelateerde producten om van te genieten. Ze worden aangeboden door Vogelbescherming Vlaanderen, Vivara.be Natuurbeschermingsproducten en Tirion Natuur. Stemmen kan vanaf 1 september 2014 tot en met 20 november 2014. Eind december wordt de winnaar bekend gemaakt.

www.vogelvanhetjaar.be

%d bloggers liken dit: