© Lucinda Hershberger via Unsplash

Vermeerder je aardbeien

Hmmm, verse aardbeien! Heerlijk, toch? Daar willen we er gerust wat meer van! Gelukkig is het heel makkelijk om de aardbeienplanten in je fruittuin te vermeerderen. Ga aan de slag met de uitlopers van de aardbeienplant en voor je het weet heb je volgend jaar tientallen nieuwe aardbeienplantjes.


Dit zijn de uitlopers

Aardbeienplanten vormen tijdens de zomermaanden uitlopers. Dat zijn lange, groene stengels die vertrekken uit het hart van de moederplant. Ze zijn lichtgroen met op het einde enkele beginnende bladeren. Elke plant kan tot wel 10 scheuten vormen per jaar. Aan deze uitlopers komen kleine wortels zodra ze de grond raken. Op deze manier ontstaan nieuwe, kleine aardbeienplanten. Tenminste als jij ze een extra leven geeft.

Zo begin je eraan

Allereerst moet je jezelf afvragen of je je aardbeienplanten gaat vermeerderen. Wil je dit liever niet? Knip de uitlopers dan dicht bij de moederplant af. Zo vermijd je dat de moederplant extra energie steekt in de uitlopers, zwakker wordt en minder vruchten produceert. Bovendien groeien de uitlopers steeds te dicht bij de moederplant waardoor ze te weinig ruimte hebben om zich ten volle te ontwikkelen.

Wil je wel graag wat extra aardbeien? Dan vermeerder je je aardbeienplanten heel eenvoudig. Er zijn twee manieren om dat te doen:

1. Laat de plant helemaal op zijn beloop. Laat de uitlopers wortelen in de grond en knip in augustus of september de stengel tussen uitloper en moederplant door. Geef de kleine plant daarna een eigen plekje op voldoende afstand van andere aardbeienplanten. Geef de planten nog wat extra mest en ze zijn klaar om volgend jaar vruchten te geven.

2. Wil je de uitlopers niet meteen in de grond laten wortelen? Ook goed. Plaats een potje met potgrond onder het uiteinde van een uitloper wanneer deze nog geen wortels heeft gevormd. Op deze manier wortelt de plant meteen in een potje en hoef je hem nadien niet meer uit te graven om te verplaatsen. Lekker makkelijk!

%d bloggers liken dit: