© iVerde

Verticaal tuinieren: hoe doe je dat?

Verticaal tuinieren is hot. Logisch, want je hebt maar weinig ruimte nodig en het resultaat mag er zijn. Ideaal voor een kleinere (stads)tuin, dakterras of balkon, maar ook leuk in een grotere tuin. Tover je kale muur of schutting om in een living wall!

Hoe start je met verticaal tuinieren?

Als je handig bent, kan je de constructie voor je verticale tuin zelf maken met bijvoorbeeld pallets, bakken, goten of teeltzakken. Daarnaast komen steeds meer kant-en-klaar-systemen op de markt. Je kunt er zelfs een tuinafscheiding mee maken. Hoe dichter je beplant, hoe minder je de constructie ziet.

Welke planten gebruik je?

Veel planten zijn geschikt. Belangrijk is dat ze niet te diep wortelen. Staat je groene wand vooral in de zon? Dan zijn Engels gras (Armeria), klokjesbloem (Campanula), kruipend zenegroen (Ajuga reptans), ooievaarsbek (Geranium), daglelie (Hemerocallis) en blauwgras (Sesleria) geschikt. Purperklokje (Heuchera), siernetel (Coleus) en hartlelie (Hosta) houden van halfschaduw. En dikkemanskruid (Pachysandra) en maagdenpalm (Vinca) zijn perfect voor je schaduwwand. Kies en match díe planten die je mooi vindt!

Hoe kan je beregenen en bemesten?

Verticaal tuinieren is eigenlijk hetzelfde als horizontaal tuinieren; je hoeft alleen minder te bukken. Perk planten die te groot worden in door te snoeien, en vervang planten die kwakkelen. Dit zal vaker nodig zijn dan in volle grond. De grond heeft grotere kans op uitdroging. Geef daarom regelmatig water en vergeet niet af en toe te bemesten. Zorg ervoor dat overtollig water kan weglopen. Een watergeefsysteem met druppelslangen is praktisch; in sommige systemen is deze al aanwezig.

Tips

? Water sijpelt weg naar beneden. Plant daarom droogtebestendige planten bovenin en vochtminnende onderin.
? Gebruik eetbare planten zoals tijm (Thymus), munt (Mentha) en bosaardbei (Fragaria vesca).
? Tuinier tegen een gevel; in de zomer blijft het huis koeler en in de winter is er een isolerend effect.


Tekst en fotografie: iVerde

%d bloggers liken dit: