TuindierTuinplanten

Verwelkom bijen in je tuin met vaste planten

De eerste week van juni staat helemaal in het teken van de bij. Wil jij deze nuttige diertjes helpen? Of je nu een tuin hebt of een balkon, met bloeiende vaste planten maak je overal een mooie bijenweide. Daarmee geniet je van zoemend gezelschap van wilde en honingbijen én van een zee aan bloemen!

Schouwspel in de tuin

Veel vaste planten hebben bloemen die voedsel leveren aan bijen in de vorm van nectar en stuifmeel. Dat zijn de zogenaamde drachtplanten. In speciale korfjes op hun achterpootjes vervoeren de bijen het stuifmeel. Tijdens hun bezoek helpen zij op hun beurt de plant bij de bestuiving, zodat er zaden en vruchten worden gevormd.

Bijenweide wegwijzer

Bijen worden gelokt door de voor hen onweerstaanbare geuren en kleuren van bloemen. Daarnaast hebben veel bloemen een extra wapen in de vorm van een honingmerk van vlekjes en streepjes. Kijk maar eens goed naar de bloemen van slangenkop (Penstemon) of ooievaarsbek (Geranium). De honingmerken van deze planten dienen als wegwijzer voor de bijen.

Zorg voor diversiteit

Belangrijk is dat je zorgt voor veel variatie in de tuin en bloeispreiding over het volledige jaar; van longkruid (Pulmonaria) vroeg in het voorjaar tot herfstaster (Aster) in het najaar. Een bijenweide mag ook wat wild zijn. Varieer bijvoorbeeld met kleuren en zet grote en kleine bloemen door elkaar. Je zal beloond worden met zoemende bezoekers die zich naar hartenlust door de bloemen laten bedienen. Bovendien komen vaste planten elk jaar terug, waardoor je er jaar in jaar uit plezier van hebt.

Bloementips voor een bijvriendelijke tuin

Bijen zijn dol op salie (Salvia), lavendel (Lavandula), duizendknoop (Persicaria), indigo lupine (Baptisia) en zonnekruid (Helenium).

www.perennialpower.nl
www.weekvandebij.be

%d bloggers liken dit: