Verzorgingstips | Geen groene vingers? Geen probleem!

Niet iedereen wordt geboren met groene vingers of heeft de behoefte om zich te specialiseren in het in leven houden van planten. Maar laat dat je in elk geval niet tegenhouden om wat meer groen in je leven te brengen! Het is verrassend makkelijk om planten gezond te houden en ze helemaal te laten openbloeien. Lees hier onze verzorgingstips.


Planten zijn net als mensen: Geef ze zon, water, een goede bodem om te wortelen en ze zijn gelukkig. Geef ze dan ook nog eens voldoende ruimte om helemaal open te bloeien en voor je het weet zijn ze vertrokken.

Er zijn twee manieren om te weten te komen wat de ideale voedingsbodem is voor de plant die je graag zou willen kopen. Ofwel google je de plant en lees je alle informatie die er verschijnt. Ofwel bekijk je in tuincentra het label dat bij de plant zit. De iconen vertellen je bijna alles wat je moet weten. Of ze houden van de volle zon, halfzon, halfschaduw of volledige schaduw, in welke soort bodem ze floreren en hoeveel plaats ze nodig hebben.

Ruimte is essentieel voor elke plant. Geef ze ruimte en ze ontwikkelen een goed wortelgestel. Het zijn deze wortels die diep de grond in gaan op zoek naar vocht en voeding. Dit geldt zowel voor planten in de grond als in plantenbakken.

Twijfel je over de noden van een plant? In tuincentra lopen steeds experten rond. Hou ze tegen en bestook ze met al je vragen. Gegarandeerd wandel je gemotiveerd en geïnformeerd weer naar buiten!

Eerste hulp bij planten: verzorgingstips

Door je planten te observeren kun je al snel zelf problemen detecteren en aanpakken. Je hoeft daarvoor helemaal geen bioloog te zijn. Een plant die zich goed voelt, herken je al snel. Die is mooi groen en vol van blad. Planten die ziek zijn vertonen al snel symptomen waardoor je vaak ook kan ingrijpen voor het te laat is.

Vind je bijvoorbeeld gaatjes in je bladeren? Dan mag je er vrij zeker van zijn dat luizen of andere insecten de weg gevonden hebben naar je plant. Een ecologisch verantwoorde plantenspray biedt de oplossing. Online vind je ook tal van recepten om middeltjes zelf te maken. Af en toe sprayen en na een tijdje zijn alle sporen van insecten verdwenen. De bijtsporen die blijf je dan weer wel nog een tijdje zien.

Heb je gele bladeren? Dan zijn er verschillende richtingen waarin je moet zoeken. Een oplossing kan zijn dat je plant te veel water heeft gekregen. Het lijkt makkelijk om water te geven maar je geeft al snel te veel. Als het nog niet te laat is, kan je hem dus best wat minder water geven. Is dit niet het geval dan is het zeer waarschijnlijk een tekort aan voeding. Een voedende meststof met extra stikstof in kan dan de oplossing zijn.

Spontaan bladverlies? Wanhoop dan niet te snel. De oorzaak is vaak een plotse verandering qua temperatuur, vochtigheid of omgeving. Wacht een tijdje af om te zien of de plant zich spontaan weet te herstellen. Is dit niet het geval dan liggen waarschijnlijk ongezonde wortels aan de basis. De beste optie is dan om je plant even te verplanten in een grotere pot en op die manier de situatie recht te zetten.

Weet je echt niet wat er met je planten aan de hand is? Dan is er nog één enorm goede oplossing: rij naar een tuincentra in de buurt en vraag om raad. Vaak lopen daar wel experts rond die je de beste verzorgingstips kunnen geven om je plant te herstellen.


Hippe Huisplanten

Nood aan meer info? Bestel hier het boek Hippe Huisplanten. Nu voor maar €32,00!

Hippe huisplanten is de ultieme gids voor het kiezen en verzorgen van blije kamerplanten. In dit praktische boek vind je informatie over het beste licht, de meest geschikte potgrond en de waterbehoefte van je planten. Met deze tips lukt het zeker om je planten happy en gezond te houden!

Fence Tuinmagazine hippe huisplanten kamerplanten binnenplanten interieur planten vormgeving verzorging gids groene vingers tips tricks info licht potgrond waterbehoefte gezond potten groencollectie plantenprofielen bladplanten succulent cactus Fontaine Uitgevers Lauren Camilleri Sophia Kaplan
© Fontaine Uitgevers

%d bloggers liken dit: