De vierkante-meter-moestuin

“Als je voor je tostadas twee kroppen sla nodig hebt, hoeveel vierkante-meter-moestuin heb je nodig als je weet dat je op 40 bij veertig centimeter vier stuks kunt telen?” 

Ik stel de vraag aan studenten van Nicancalli en ik herken me zo goed in die blik van ongeloof: hoe kan ik dat nu weten? Ik stel hen gerust dat het antwoord echt niet zo moeilijk is en leid hen naar moestuin Casita de Barro1de moestuin waar we in verhoogde bloembakken het model van vierkante-meter-tuinieren aan het uitwerken zijn. De vierkante-meter-tuin is een kleine compacte groente-, kruiden- en/of bloementuin met weinig onderhoud en snelle resultaten. Casita de Barro ziet hier een gelegenheid om met de studenten van het naschoolse programma al doende wiskunde te oefenen, maar ook de biologische groeiprocessen te observeren, de chemische componenten van grond te begrijpen, taalvaardigheden bij te schaven in de beschrijving van de waarnemingen, Engels als tweede taal toe te passen en ook wat fysieke activiteit te ontwikkelen in het aanmaken van de compost.

Terwijl we zo studeren zijn de jongeren niet alleen productief maar leren ze ook om op deze kleinschalige manier biologisch te telen voor eigen gebruik en dit ook thuis toe te passen. De meeste jongeren weten wel wat van landbouw; ze helpen mee op de velden en onderscheiden verschillende soorten zaden. Wat ze niet weten is dat de chemische producten die door hun families zonder enige voorzorg gebruikt worden, schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het ecosysteem. Wat ze ook niet kunnen inschatten is waarom de oogsten van maandenlang zwoegen en zweten zo weinig waarde hebben op de markten en de boer in een vicieuze cirkel van schulden terechtkomt. Dat zijn thema´s die we met de jongeren benaderen en waar we proberen alternatieven aan te reiken. 

Met een goede planning en een beetje geluk kunnen we het schooljaar afsluiten met de geliefde snack van de studenten: komkommers met zout en chilipoeder en dit keer van eigen kweek. En voor de zoete mondjes zal ik natuurlijk ook pannenkoeken bakken. 

Ina

 

Wil je het project van Ina steunen? Surf naar www.solidariteit-mexico.be.

%d bloggers liken dit: