Bloemen en Plantennieuwsbrief

Vingerhoedskruid voor een vleugje wildernis in de tuin

Vingerhoedskruid is een prachtige bloeiende plant voor elke tuin die een vleugje wildernis kan gebruiken. Doordat de plant zich makkelijk uitzaait, is het een verrassing waar de spontane zaailingen zullen opduiken.

Vingerhoedskruid (Digitalis)

De botanische naam van vingerhoedskruid is Digitalis. ‘Digitis’ betekent vinger. Bovendien lijkt de vorm van de bloem op een vingerhoedje. Vandaar dus de Nederlandse naam vingerhoedskruid. De meeste soorten blijven twee jaar in de tuin staan, maar eigenlijk heb je er altijd langer plezier van doordat de plant zich zo gemakkelijk uitzaait. Het eerste jaar vormt zich een bladrozet. Het tweede jaar schiet de plant de hoogte in en verschijnt de opvallende bloemaar. Waar je deze plant liever niet hebt, haal je de zaailingen makkelijk weg.

Natuurlijke tuinen

Vingerhoedskruid zie je vaak in weelderige, natuurlijke tuinen, bijvoorbeeld in combinatie met ooievaarsbek (Geranium), akelei (Aquilegia) en siergrassen. Toch komt deze vaste plant ook goed tot zijn recht in strakke, moderne tuinen. Vingerhoedskruid geeft dan een vleugje wildernis aan je tuin, waardoor die nog interessanter wordt om naar te kijken.

Biodiversiteit

Wil je bijdragen aan biodiversiteit? De bloemaren van vingerhoedskruid werken als magneten op hommels en bijen. De rode vlekjes, met daar omheen een witte rand in de buisvormige bloemen, worden ‘het honingmerk’ genoemd. Ze functioneren als richtingaanwijzer: “Hallo bestuivers, hier is nectar te vinden!”

Het zijn vooral hommels die de bloemen in vliegen en er bedekt met stuifmeel weer uitkomen. De slimmeriken bijten een gaatje in de bloemkroon om bij de nectar te komen zonder vies te worden.

Wist je dat…

  • vingerhoedskruid naast roze ook in lichtpaars, wit, zachtgeel, roestbruin en framboosroze verkrijgbaar is?
  • ze van nature in het bos groeien? Ze kunnen dus goed tegen schaduw.
  • deze wilde schoonheid giftige stoffen bevat? Was je handen daarom goed na het planten.

perennialpower.nl

%d bloggers liken dit: